ОСВЕШТАНА СПОМЕН-ЧЕСМА У ПОДРАШНИЦИ

МРКОЊИЋ ГРАД, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - У храму Покрова Пресвете Богородице у селу Подрашница код Мркоњић Града служена је света архијерејска литургија поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, 96 година од пробоја Солунског фронта и 19 година од завршетка рата у БиХ.


Литургију је служио настојник манастира Рмањ архимандрит Серафим Кужић.

Служен је и парастос погинулим борцима, а освештана је спомен-чесма подигнута послије 100 година од почетка Првог свјетског рата, у част 16 солунских бораца и добровољаца из села Подрашнице.

Изградњу спомен-чесме финансирао је добротвор Мирослав Пекез из Београда, поријеклом из Подрашнице. Он је истакао да су само ријетка мјеста изњедрила 16 солунских добровољаца који су прошли голготу Првог свјетског рата и дочекали његову завршницу - пробој Солунског фронта.

Он је поручио да ову спомен-чесму, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко–петровачког Атанасија, дарује свом селу са надом да ће младим нараштајима бити извор патриотских надахнућа.

Подрашки парох Александар Ђурић захвалио је добротвору и истакао да на овој спомен-чесми нису уклесана само имена 16 солунских добровољаца, већ и идеја српства.

"Запитајмо се шта то требамо урадити да бисмо били достојни ових јунака и запитајмо се како треба да бранимо идеју српства и не дозволимо да остане пуста ова земља, за коју су наши преци пролили много крви", рекао је Ђурић.

Овом догађају присуствовали су представници Српске православне цркве, Србије, Владе Републике Српске и борачких организација Републике Српске и општине Мркоњић Град, као и представници јавног, културног и привредног живота општине.

Владика бихаћко-петровачки Атансије, који је према најавама, данас требало да служити свету литургију у Подрашници, био је спријечен да дође због обавеза.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОСВЕШТАН ХРАМ - ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ

ПОМЕН ЈУНАЦИМА ШУМАДИЈСКИХ ДИВИЗИЈА

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА БОРЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 118. ГОДИНА ОД ОСВЕШТАЊА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ