ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА

БЕОГРАД, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На калемегданској тврђави у Београду јуче је откривен и освештан споменик руским и српским војницима, који су уједињени у вјери и борби за слободу одбранили српску пријестоницу у Првом свјетском рату.

Споменик у облику крста, који су заједнички открили предсједник Србије Томислав Николић и предсједник Фонда "Андреј Првозвани" Владимир Иванович Јакуњин, освештао је Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење владике Назрија, изасланика патријарха руског Кирила. 

Патријарх Иринеј рекао је да крст који ће од данас стајати на Калемегдану представља најјаче оружје у рукама српског и руског народа како некада, тако и сада. 

Српски патријарх је истакао да су руски војници, дошавши да помогну српској браћи у одбрани Београда, исказали љубав према онима који су им исти по крви, вјери, језику и култури. 

"Много смо им захвални зато што су увек били и данас остали уз нас. Освештали смо овај споменик да жртве не заборавимо и да се сећамо оних који су широм нашег отечества губили своје животе да би нама даровали слободу", рекао је патријарх Иринеј. 

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да је овај споменик посвећен онима који су својим животима направили међу и бедем између роба и слободног човјека. 

"Историја је одвајкада давала искушења Русији и Србији. Вековима смо пролазили кроз њих, данас такође, а не треба пророчанских моћи да би се рекло да ће нас искушавати и у будућности", рекао је Николић. 

Он истиче да је Велики рат прије 100 година стављао на испит братства српског, руског и осталих словенских народа. 

Николић је подсјетио да Србија 1914. године није могла избјећи рат, а чак и да је прихватила аустроугарски ултиматум његов би почетак био само одложен док освајачи не пронађу неки нови повод и изговор. 

Он је нагласио да је велика Русија од почетка била уз српску браћу и да је са Србима била на одбрани оног најсветијег - Београда. 

Овај споменик ће, каже Николић, заувијек говорити о поносу на заједничку славну историју руског и српског народа, на њихове заједничке јуначке претке, на пријатељства, братство руског и српског народа које је запечаћено заједничком борбом за слободу. 

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин указао је да је ово први заједнички споменик руским и српским војницима у Србији који су дали огроман допринос одбрани од тадашњег освајача Европе. 

"Око 2,5 милиона руских и 450.000 српских војника погинуло је у Великом рату. Стогодишњица Првог свјетског рата подсјећа нас да размислимо о разлозима потреса који су погодили европски континент и да покушамо да из тога изведемо поуке за будућност", рекао је Чепурин. 

Он је изразио наду да ће у Београду ускоро бити откривен споменик руском цару Николају Другом, који је омиљен међу Србима. 

"Србија и Русија имају историју која није лака, али је велика. Истина и сјећање о подвизима наших предака и препород осјећања достојанства наших народа основ су за просперитет Србије и Русије за убудуће", рекао је Чепурин. 

Предсједник Фонда "Андреј Првозвани" Владимир Иванович Јакуњин изразио је наду да ће споменик руским и српским браниоцима Београда постати мјесто радости на које ће долазити нововјенчани парови, али и мјесто ходочашћа за бројне војнике којима њихови преци треба да буду узор. 

"Никада никоме нећемо дозволи да нам одузме нашу вјеру и историји и оно што ми сматрамо правденим. То је пут који треба да слиједи и руским и српски народ", рекао је Јакуњин. 

Споменик, које је данас постављен на Калемеграну, израдио је ауторски колектив под руководством руског академика А.С. Чаркина и архитекте Ј.М Павлова.

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Spomenik ruskim i srpskim vojnicima biće danas svečano otkriven na Kalemegdanu

РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СКУПУ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Братство запечаћено борбом за слободу