ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА СОЛУНСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

Откривање спомен плоче солунским добровољцима у Модричи

Откривање спомен плоче солунским добровољцима у Модричи

У Модричи је данас, у оквиру обиљежавања Видовдана - крсне славе и Дана општине, откривена и освештана спомен-плоча српским борцима погинулим у ослободилачким ратовима од 1914. до 1918. године.

Спомен-плочу су уз пјесму "Тамо далеко", незваничну химну Солунаца, у извођењу Етно-групе "Вида", открили предсједник Општинске борачке организације Милутин Врачевић и потомак солунског борца из Модриче Вукашин Аврић.

"Постављање спомен-плоче солунским добровољцима и погинулим борцима у Великом рату иницирала је Борачка организација Модрича", рекао је Врачевић и истакао да је, према непотпуним подацима, са простора Модриче у Првом свјетском рату учествовало око 70 добровољаца.

Потомак солунског борца Вукашин Аврић рекао је да ће се Модрича, постављањем спомен-плоче, дијелом одужити страдалим солунским борцима и свим учесницима ослободилачког рата од 1914. до 1918. године.

"Заслуге солунских добровољаца за слободу српског и свих народа на овим просторима су велике", нагласио је Аврић, додавши да ће о тим заслугама убудуће свједочити и спомен-плоча постављена у Централном парку у Модричи.

Потомак солунског борца Милорад Радић истакао је да се о заслугама српских борца у ослободилачким ратовима морају упознати млади и генерације које долазе.

Историчар Ђорђе Нијемчевић, говорећи о Великом рату, истакао је да ниједан народ није скупље платио своју слободу од српског народа. "За своју и слободу других народа, Србија је изгубила 62 одсто мушког становништва старости између 18 и 55 година", рекао је Нијемчевић.

Откривању спомен-плоче и освештању присуствовали су начелник општине Младен Крекић са сарадницима, представници Општинске борачке организације, општинско Удружење потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918, потомци солунских добровољаца и велики број грађана.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

историја потиснута из школа под притиском међународне ...
основано удружење потомака и поштовалаца солунских ...
Први свјетски рат - Jadovno 1941.