ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “ВАЉЕВО 1914-1915. ГОДИНЕ - ГРАД БОЛНИЦА“ И МОНОДРАМА "НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ"

Ратна болница у Ваљеву постала је симбол пожртвованости и хуманости током Првог светског рата. Ваљево је по свом положају и близни фронта, у Великом рату био главни центар за пријем рањеника, избеглица, заробљеника и оболелих. Због лоших хигијенских услова појавио се и пегави тифус. Од децембра 1914. до маја 1915. године епидемија пегавог тифуса толико је узела маха да је цео град постао болница. Око девет и по хиљада жртва подлегло је последицама страшне епидемије пегавца. Поред српских лекара у учествовале су медицинске мисије из више европских земаља и Америке. На страхоте Ваљевске болнице подсетиће изложба Народног музеја у Ваљеву која ће бити отворена 2. априла у 12 часова. 


"Изложба представља историографску причу о Ваљеву као граду болници и тежиште изложбе биће на свим објектима где су биле смештене болнице, на самом историјском току догађања везаних за епидемију тифуса. Носећи експонати изложбе биће слика Надежде Петровић "Ваљевска болница", хируршки прибор и амбијентална реконструкција болницког шатора из тог времена. Поред тога биће изложено пуно разноврсног материјала из времена Првог светског рата. Изложбу ће званично отворити Иван Тасовац, Министар културе и информисања у Влади Републике Србије" каже директор Народног музеја Ваљево др Владимир Кривошејев. Поред министра Тасовца отварању изложбе присуствоваће амбасадор Велике Британије у Србији Денис Кеефе, амбасадор Холандије Х.Е. Лаурент Лоуис Стоквис, као и представници амбасада Републике Пољске, Русије и Чешке.

У петак 03. априла у 20 часова у свечаној сали Ваљевске гимназије биће изведена монодрама "Надежда Петровић" у интерпретацији Биљане Ђуровић, глумице Народног позоришта из Београда. Монодрама је направљена од аутентичних писама Надежде Петровић, одломака из романа “Боје и барут” Олгице Цице и избора поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића, а Ваљевци ће имати прилику да је погледају захваљујући Центру за културу Ваљево.

 

Извор: UGRADU.INFO

 

Везане вијести:

Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет

Велику сликарку убиле Швабе само зато јер је била Српкиња

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ДОПРИНОСУ ЖЕНА У ВЕЛИКОМ РАТУ