ОТВОРЕНА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Отворена изложба у Андрићграду

Отворена изложба у Андрићграду

У Андрићграду је данас отворена интерактивна изложба о Првом свјетском рату под називом "Србија 1914", у организацији Андрићграда и Историјског музеја Србије.

Изложбу је отворио историчар и кустос Историјског музеја Србије Небојша Дамјановић, који је рекао да изложба говори о 100 година од почетка рата, о Србији и српском народу у Великом рату.

"У изложби смо детаљно приказали каква је Србија била уочи Првог светског рата јер су то знаменити моменти наше историје", каже Дамјановић.

Он је истакао да је циљ уводног дијела изложбе да представи динамичан раст српског друштва на почетку 20. вијека на политичком, културном и привредном плану, будући да је то вријеме еманципације и успона Србије.

Дамјановић је подсјетио да се поглед на историју мијења јер многи људи истражују и долазе до нових сазнања, а кроз ову изложбу приказана је и визуелна страна и нова 3Д технологија.

"Помоћу `ајпед` уређаја омогућили смо посетиоцима да на један шири начин виде догађаје и људе из тог доба", рекао је Дамјановић и додао да апликација "Србија 1914" представља јединствену мобилну платформу створену с циљем да се, употребом нових медија и иновативних концепција, на савремен начин промовише културно-историјско насљеђе Србије.

Он је најавио да ће ова изложба путовати у друге градове и државе, те додао да је већ била у Шведској, а сада је у Андрићграду.

Менаџер Андрићграда Ђорђије Шипчић рекао је да је ово прва проширена интерактивна изложба у Андрићграду, који је овом изложбом проширио своју културну понуду.

"Циљ нам је да кроз изложбу привучемо што већи број младих људи како би упознали нашу историју и дјела која су означила почетак Првог свјетског рата", каже Шипчић.

Он је додао да се први пут у Андрићграду појављује савремена технологија на изложби с циљем привлачења пажње што већег броја посјетилаца, истакавши да очекују посјете из Вишеграда, околних градова и цијеле регије.

Изложба ће бити отворена до 30. септембра, а посјетиоци ће моћи да погледају дигиталну причу о проширеној стварности Србије 1914. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЈЕ Л’ САРАJЕВО ГДЈЕ ЈЕ НЕКАД БИЛО

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СРПСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

ПОМЕН ЗА СРПСКЕ ВОЈНИКЕ ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Први Свјетски рат - Јадовно 1941.