ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВА ЗНАЧАЈНА ИСТОРИЈСКА ДОГАЂАЈА

Споменик страдалим Србима у добојском логору
Споменик страдалим Србима у добојском логору

У Добоју ће ове године бити обиљежено 600 година од првог писаног помена овог града и 100 година од оснивања добојског логора.

Члан Организационог одбора и директор градског Центра за културу и образовање Новак Радојчић рекао је Срни да ће у оквиру обиљежавања ових важних догађаја бити организоване бројне пратеће културне манифестације. 

Он је најавио да ће у том духу бити израђена монографија о граду, организоване бројне изложбе, скупови, Театар фест, а од 1. марта на згради Центра биће изложена и два билборда. 

Радојчић је навео да је за израду монографије окупљен тим истакнутих личности, који су руководили или руководе значајним институцијама на овом подручју. 

Он је навео да је прво писано помињање града Добоја у допису из 1415. године у којем дубровачки трговци обавјештавају мађарског краља Сигисмунда о логоровању војске под добојском тврђавом у Усори. 

Када је ријеч о обиљежавању 100 година од оснивања добојског логора, Радојчић каже да је 27. децембар крајњи рок за израду спомен-комплекса "Добојски логор 1915 - 1917" у непосредној близини жељезничке станице, гдје је у Првом свјетском рату био аустроугарски логор за интерниране Србе. 

"Ријеч је о мањем спомен-комплексу који ће имати и своју образовну сврху да би се од заборава отргло прво етничко чишћење над Србима у 20. вијеку и испунио дуг према невино страдалим људима", рекао је Радојчић. 

Он је навео да ће ове године почети изградња споменика, након што су у претходном периоду ријешена имовинско-правна питања у вези са локацијом и идејним рјешењем. 

Добојски логор формиран је 27. децембра 1915. године са намјером аустроугарске власти да створи тампон-зону, која је требала да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, а што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом подручју. 

Кроз логор у Добоју до 5. јула 1917. године прошло је 45.971 лице, од којих 17.000 жена и дјеце, док их је око 12.000 страдало од посљедица мучења и исцрпљивања глађу. 

Намјера је била да се српско становништво пограничне зоне Горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вијековних огњишта. 

Логор се налазио на простору садашње жељезничке станице у Добоју, а интернирани Срби су смјештани у дрвеним баракама у којима су претходно угинули коњи аустроугарске војске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Календар геноцида: 27. децембар 1915. Годишњица формирања логора за Србе у Добоју

МИЛУНОВИЋ: ГОЛГОТА СРБА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИНТЕРНАЦИЈЕ СРБА У ДОБОЈСКИ ЛОГОР

"СРПСКЕ ГОЛГОТЕ 20. ВИЈЕКА" У МЈЕСТУ АУСТРОУГРАСКОГ ЛОГОРА

МИЛУНОВИЋ: ГОЛГОТА СРБА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ