ОЖИВЉАВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ ОД АУСТРОГАРСКЕ ВЛАСТИ

ТРЕБИЊЕ, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Његово преосвештенство владика захумско-херцговачки и приморски Григорије и умировљени епископ Атанасије, уз саслужење епархијског свештенства, вечерас су у Саборном храму у Требињу служили парастос поводом стогодишњице од погубљења 79 Требињаца који су страдали од аустроугарске власти.

У пригодном обраћању владика Григорије је истакао да се треба сјећати оних који су били најбољи међу нама, нашим прецима, настрадалим у погрому, оних који су издржали страшне муке и остали вјерни свом народу и својој опредијељености за слободу.

"Наша сјећања би требало оживљавати и подсјећати на велику жртву у Првом рату која је настављена и у Другом, па и на крају овог вијека чега смо и ми сами свједоци", рекао је владика Григорије.

Напомињући да је наш велики гријех заборавност, владика Григорије је истакао да је Требиње град познат по великом броју мученика, али и град који по много чему није достојан својих предака, између осталог, и због те заборавности.

Владика је додао да није добро што нема никаквог спомен-обиљежја за страдале од аустроугарске власти, те позвао на заједнички задатак - да се у скорије вријеме подигне споменик овим жртвама.

Служењу партастоса у Саборном храму Светог Преображења Господњег присуствовали су потомци страдалих као и многобројни грађани.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

КАМЕНА СУЗА

Обновио споменик прадеди погинулом у Колубарској бици

Ода аустроугарској агресији