Пилот Полан поново међу Србима

У Смедеревској Паланци у суботу откривен споменик српским и француским пилотима из Првог светског рата

Пуковник Фурније и капетан Полан у кабини "Фармана"

Пуковник Фурније и капетан Полан у кабини "Фармана"

У СМЕДЕРЕВСКОЈ Паланци у суботу је откривен споменик српским и француским ваздухоловцима из Првог рата. Свечаност је увеличао и Жан-Клод Сеге, заступник породице пилота Луја Полана, једног од најистакнутијих француских ваздухопловаца који се борио са над Србијом 1915. године, а уз њега је био и престолонаследник Александар Карађорђевић. Пред српском и француском заставом, које су се у суботу вијориле испред новооткривеног споменика стајали су и војни аташеи Француске и Грчке, затим, представнци наше војске, стотине грађана Паланке...

Овај градић у срцу Србије 1915. био је место где су се склапали авиони француске ескадриле "МФ99С" која је дошла вагонима из солунске луке. У групи од стотинак француских авијатичара са осам ваздухоплова тада је био и Луј Полан, херој Првог рата и потоња легенда француске авијације. У Смедеревску Паланку, у његово име дошао је Жан-Клод Сеге, заступник породице Полан, иначе један од највећих ваздухопловних публициста Европе. Као дар домаћинима он је Музеју у Смедевској Паланци оставио копију оригиналног дневника француског пилота и део документације сакупљене после Поланове смрти која је везана за његове летове у Србији.

Сеге је у Србију донео земљу са гроба Луја Полана, а у Француску ће вратити земљу са аеродрома на коме је летео пре 100 година.

Госта из Француске је дочекао престоланаследник Александар Карађорђевић. Луј Полан и регент Александар Карађорђевић као извиђач су, наиме, 27. јула 1915. заједно летели са Бањичког аеродрома над положајима Аустроугара.

Подизање споменика у Улици Првог српског устанка у парку у срцу града инцирало је Удружење ратника, добровољаца и њихових потомака 1912-1918. из овог града. Иза њихове идеје стала је Скупштина града. Споменик пилотима дело је Небојше Јовановића, уметника из Паланке.

- Велика је част угостити представника породице Полан у нашем граду - говори, за "Новости", Предраг Торбица из Организационог одбора. - Херој Француске прве ратне победе однео је над Србијом и наша земља му је до краја живота била као друга домовина. То нам је потврдио и Жан-Клод Сеге који је дошао у име ћерки пилота Полана.

Споменик, дело Небојше Јовановића

Споменик, дело Небојше Јовановића

Луј Полан, уз мајора Роже Витру, био је највише рангирани француски официр у Србији који је дошао 1915. Био је неустрашив. Наш пилот Ђорђе Рош оставио је у свом дневнику белешку како је Луј Полан када је ушао у ПВО ватру у Земуну одбио да се врати а да не заврши извиђање већ је наставио задатак певајући "Марсељезу". У ратном дневнику ескадриле "МФ99С" стоји да је Полан летео и на три задатка дневно. Записана је и његова ваздушна победа над Немцима у лето 1915, када је са капларом Андреом Лестрадом између Земуна и Борче сустигао један апарат из 15. немачке летачке ескадриле који је оборио изнад села Глогоњ, да би се потом, тог дана још два пута се дизао у ваздушне борбе.

- Полан је постао легенда у француској почетком 1917, када је конструисао авионску елису са "ходом" кроз који се могло пуцати из митраљеза - објашњава Торбица. - Претходно, у Скадру Французи су предали своје ваздухоплове Српској војсци а Полан се потом борио још четири месеца над Верденом у Француској. Команда француске војске га је затим повукла да усаврши своје ваздухопловне конструкторске идеје и он је пројектовао четири типа француских авиона.

Постао је милионер, али се 1940. јавио у Француску војску да лети у рату са нацистима. Због старости није примљен у војску, преживео је рат и умро је 1960. Његово име Французи изговарају са великим поштовањем.

ВИШЕ ОД 300 ЛЕТОВА ФРАНЦУЗА

ЗА осам месеци француска ескадрила је извршила више од 300 борбених летова и оборила два непријатељска авиона - 9. јуна, 4. и 23. јула, а 5. августа је погодила два монитора ("Енс" и "Корош").

Ова јединица је заслужна за обарање још три аустроугарска авиона - 26. јуна, 7. и 13. јула.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Милисав Семиз – Заборављени херој београдског неба ...

Егзодус и стид

Посмртни остаци Аписа преносе се у Србију

Први свјетски рат - Јадовно 1941.