ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ЗЕМАЉА ПОБЈЕДНИЦА

БАЊАЛУКА, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић присуствовао је данас у Солуну обиљежавању 96 година од пробоја Солунског фронта, у оквиру којег су на гробљу Зејтинлик положени вијенци на споменик погинулим борцима земаља побједница Првог свјетског рата.


Српски народ је у Првом свјетском рату изгубио 1.300.000 бораца и цивила, а вијенци су, осим на споменик српским борцима, положени и на споменик енглеским, француским, италијанским и руским војницима. 

"Важно је да се сјећамо свих страдалих у ратовима на овим просторима из два разлога. Први разлог је што су страдали били носиоци и власници слободе, а други – да не гријешимо више и да нам се такве ствари не понављају", рекао је Милуновић. 

Милуновић је у изјави за Срну нагласио да је Србија остала упамћена у Првом свјетском рату како по броју жртава и материјалним страдањима, тако и по побједама које је извојевала на самом почетку, али на самом крају пробојем Солунског фронта. 

"Први свјетски рат је у вријеме када се дешавао био највећи историјски сукоб по броју жртава и разарању материјалних добара. У њему је учествовало 70 милиона људи, од којих 60 милиона из Европе", подсјетио је Милуновић. 

У име Владе Србије вијенац на српском војничком гробљу Зејтинлик положио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. 


"Нека се куну они који су ратове почињали и о ратовима одлучују. Србија не мора никоме да се извињава и заклиње. Србија ће слушати како се велики и моћни заклињу како никада више неће бити рата и држаће их за реч. За љубав и мир је потребно двоје, за мржњу и рат потребан је један", поручио је Вулин на комеморативној церемонији на Зејтинлику. 

Обиљежавање 96 година од пробоја Солунског фронта биће настављено и сутра када ће Милуновић, који борави у дводневној званичној посјети Грчкој, положити вијенце на спомен-обиљежје у мјесту Поликастро. 

Полагање вијенаца заказано је за 11.00 часова, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

Пробој Солунског фронта уврштен је у календар обиљежавања догађаја од нарочитог значаја за Републику Српску. 

Ове године 14. септембра навршило се 96 година од дана када је, артиљеријском припремом, почела операција пробоја да би већ наредног дана фронт био пробијен незадрживим јуришом који је трајао до коначног ослобођења Србије, 1. новембра 1918. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Делегација Србије положила венце на Крфу и у Плавој гробници

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ ОТПОЧЕЛА АУСТРИЈА А НЕ СРБИЈА

Ура Срби, напред у отаџбину!