ПРЕД НОВОСАЂАНИМА "МЛАДА БОСНА И САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ"

НОВИ САД, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - У згради Ректората Универзитета у Новом Саду /УНС/ отворена је Изложба архивских докумената под називом "Млада Босна и Сарајевски атентат" аутора Бојана Стојнића, помоћника директора Архива Републике Српске.

Директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ истакао је синоћ, отварајући изложбу, да је Сарајевски атентат за наук данашњој "малодушној генерацији младих с обе стране Дрине". 

"Ономад, пре 100 година, као и у данашња смутна времена, слуђена младеж била је малодушна у погледу могућности да се било шта мења, посебно да се с трона скине свемогући владар и свемоћна царевина и успостави слободна, национална држава слободних, мислећих људи. Атентат у Сарајеву показао је, међутим, да се осим знањем, свемоћ апсолутизма може оборити на плећа и директном борбом, ма колико она изгледала као борба Давида и Голијата", рекао је Фајгељ. 

Он је додао да је у Сарајевском атентату - "чеоном судару" групице младих, слободоумних и образованих људи из БиХ и свемоћне Аустроугарске царевине, заувијек срушен ретроградни феудални систем. 

"Четири године после атентата показало се да је победио Давид, жеља за слободом младих људи у тадашњој Босни, јер је нестало свемоћне Аустроугарске царевине, а јужнословенски народи добили Краљевину у којој су Срби, Хрвати, Словенци, као и други народи тих простора добили право да сами кроје своју судбину у својој држави", констатовао је Фајгељ. 

Аутор изложбе Стојнић назвао је пуким политиканством поједине данашње историјске тезе да је план атентата у Сарајеву био скован у Београду. 

"Од 1914. године до данас није пронађен ниједан историјски документ који би био доказ о умијешаности краља, владе или неке политичке странке из Србије у Сарајевски атентат. Једноставно треба прихватити реалност да је атентат у Сарајеву као сам чин био историјски споредан догађај, јер би Великог рата свакако било", рекао је Стојнић. 

Још наказније звуче тезе из појединих научних или публицистичких кругова, каже Стојнић, да су Гаврило Принцип и остали учесници Сарајевског атентата били терористи. 

"Атентат су извели ђаци и студенти окупљени у организацији `Млада Босна`, младићи жељни слободе и ослобађања од деценијског аустроуграског јарма над БиХ. Пуцањ у Сарајеву није био терористички чин групице терориста него звоно за почетак велике буржоаске револуције, која је завршила потпуним сломом пропале феудалне монархије каква је била Аустроугарска", рекао је Стојнић. 

Директор Архива Републике Српске Душан Поповић захвалио је организатору Изложбе - Културном центру Нови Сад што је препознао њен велики историјски значај, како за данашње, тако и будуће генерације. 

Изложба у Новом Саду организована је поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата чији је повод био атентат у Сарајеву који је извршио Гаврило Принцип над аустроугарским престолонасљедником Францом Фердинандом. 

Подијељена је у пет тематских цјелина у којим су изложени документи, не само Архива Републике Српске, него и они из Архива БиХ, Историјског архива града Сарајева и библиотека из држава окружења. 

Изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" трајаће у Новом Саду 10 дана, послије чега сели у Сомбор, Сенту, Суботицу и друге градове Србије. 

За наредну годину предвиђено је да Изложба буде постављена у Македонији и Црној Гори.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СУТРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СВЕТЛОСТ У МРАКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА"

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПРВИ ДАН ВЕЛИКОГ РАТА"

СОКОЛИ И МЛАДА БОСНА

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СТОЈАНОВИЋИ И САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ"