ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ"

Премијера филма Србија у Великом рату
Премијера филма Србија у Великом рату

БЕОГРАД/СРНА/ - Документарно-играни филм "Србија у Великом рату" премијерно је синоћ приказан у Београду.

Премијери филма у Дому Гарде на Топчидеру присуствовао је и министар одбране Србије Братислав Гашић, који је нагласио да је то остварење веома значајано јер подсјећа на слике страдања из четири године Првог свјетског рата, а које су и даље веома јаке. 

"Подсетиће нас на велику жртву, али и подвиге српског војника, а захваљујући управо њима Србија је изашла и тада као победник", рекао је Гашић. 

Филм "Србија у Великом рату", аутора Слађане Зарић, урађен је у копродукцији Министарства одбране - Војнофилмског центра "Застава филм" и Радио телевизије Србије, подсјећају београдски медији. 

Геополитички односи уочи Великог рата, интереси великих сила и положај Србије, српски уступци и аутроугарски ратни ултиматум - неке су од тема у филму који обрађује све најзначајније тренутке у српској историји од 1914. до 1918. године. 

Сниман је у 13 држава - Србији, Албанији, Грчкој, Македонији, Аустрији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Русији, Тунису и Француској, на путевима и локацијама којима је прошла српска војска од 1915. до 1918. године. 

Редитељ филма, чији покровитељ је Министарство културе Србије, је Ивана Стивенс, а глумачку екипу предводе Воја Брајовић, Бранислав Лечић, Мики Крстовић, Срђан Тимаров, Бранко Јеринић... 

У филму говоре и еминентни српски, али и инострани историчари из Велике Британије, Француке, Русије, тако да је и са међународног аспекта сагледано оног што се дешавало у Првом свјетском рату. 

Документарно-играни филм, осим осврта на најзначајније битке српске војске из тих година садржи и не тако познате приче о судбини српских војних заробљеника и цивила. 

Игране сцене у филму представљају реконструкцију важних историјских догађаја, а засноване су на свједочењима савременика која су остала забиљежена у историјским књигама и ратним дневницима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА "СОЛУНЦИ ГОВОРЕ"

ДОКУМЕНТАРНО ФИЛМСКО ВЕЧЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

У Сомбору одржани сусрети "Матица - Дијаспора"