ПРИНЦИП, ЈЕДАН ОД АРХАНГЕЛА СРПСКОГ СВЕТОГ ТРОЈСТВА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/gavrilo-princip.jpgНОВИ САД, 11. ЈУНА /СРНА/ - У Културном центру Новог Сада одржано је умјетничко вече "Спомен Принципу" посвећено Гаврилу Принципу, који је прије стотину година у Сарајеву извршио атентат на аустрогарског надвојводу Франца Фердинанда.
Академик Матија Бећковић рекао је Срни да је Принцип један од арханегела српског светог тројства.

"Принцип је пуцао на једног надвојводу који је дневно убијао по две хиљаде птица. Само да је те птице осветио могле би га узети у заштиту организације које брину о птицама и правима звери. Надвојводи није мањкало ни људи које је побио", рекао је Бећковић синоћ по завршетку умјетничке вечери.

За Бећковића су друга два архангела српски војвода из Првог свјетског рата Радомир Путник и Љубан Једнак, једини преживјели свједок покоља у православној цркви у Глини 1941. године.

"Путник је водио Српску војску у спас преко Албаније, а Једнак је 1941. године једини преживио стравичан усташки покољ над неколико стотина недужних Срба у цркви у хрватском мјесту Глина. Путник, Принцип, Једнак цео народ се звао и онај неимени у то тројство је стао", рекао је Бећковић.

Он је претходно добио овације у препуној Великој сали Културног центра Нови Сад када је одрецитовао своју чувену пјесму "Извињење", у ком се једно од извињења тиче малољетног Г.П. /Гаврила Принципа/, кога је, како каже стих, "занијело име и презиме".

Своје надахнуте стихове посвећене Принципу и сарајевском атентату још су говорили и пјесници Рајко Петров Ного, Милан Ненадић, Ђорђо Сладоје и Драган Хамовић.

Глумац Небојша Кундачина одрецитовао је пјесму "Збогом атентатори", коју је написао некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић. Осим Кундачине, стихове на тему Принципа говорили су глумци Биљана Ђуровић и Небојша Дугалић.

Композиције Светислава Божића "Сербија", "Нек пада снијег, Господе", "Богородица Тројеручица", извео је хор КУД "Лола" из Београда, под управом Милована Панчића.

Тенор Љубомир Поповић, уз клавирску пратњу Миливоја Вељића отпјевао је композицију "Песма Гаврила Принципа" пјесника Милоша Раичковића.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png