ПРОМОВИСАН ЗБОРНИК ПЈЕСАМА О ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/gavrilo-princip-vodoravno.jpgПОДГОРИЦА, /СРНА/ - У организацији Матице српске за Црну Гору синоћ је у Подгорици одржана промоција Зборника поезије "Принцип поново у Бечу", чији је приређивач пјесник и књижевни критичар Слободн Чуровић.


"Зборник представља антологију српске поезије посвећену Гаврилу Принципу, који је све што је радио радио у циљу борбе за слободу, не само српског народа, него и дугих југословенских народа на простору тадашње Краљевине Југославије", рекао је академик Зоран Лакић.

У Зборнику од 300 страна сабрано је више од 100 пјесама најзначајних пјесника са простора свих некадашњих српских земаља, као и из дијаспоре, који баштине име и свијетли мученичко-херојски лик Гаврила Принципа.

Зборник је обогаћен и најважнијим историјским подацима везаним за атентат у Сарајеву 28. јуна 1914. године и почетак Првог свјетског рата.

Зборник, посвећен 100 година од Сарајевског атентата и Принципу, илустрован је и са 40 фотографија које осликавају вријеме уочи и након рата.

О Зборнику "Гаврило поново у Бечу" говорио је академик Зоран Лакић, као и приређивач Слободан Чуровић, док је стихове говорио глумац Славиша Чуровић.

У Зборнику су, између осталих, пјесме Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога, Љубивоја Ршумовића, Милана Ненадић, Ранка Јововића и других српских пјесника из Црне Горе, Србије, Републике Српске и дијаспоре.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png