ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Banjaluka - promocija tri knjige.jpgБАЊАЛУКА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У организацији бањалучког Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" и Друштва чланова Матице Српске у Републици Српској, вечерас је у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци одржана промоција три књиге о Првом свјетском рату издавачке куће "Прометеј" из Новог Сада.

Промовисане су књиге "Посезање за свјетском моћи" аутора Фрица Фишера, "Ратни циљеви Србије 1914." аутора Милорада Екмечића и "Српска црква у Великом рату 1914-1918. године" аутора Радмиле Радић и Момчила Исића. Историчар Жељко Вујадиновић рекао је да су ове три књиге веома познате и истакнуте када је ријеч о тематици о Првом свјетском рату.

Вујадиновић је рекао да је књига "Посезање за свјетском моћи" значила прекретницу не само у Њемачкој, већ у свјетској историјској науци када је у питању образлагање идеја узрока Првог свјетског рата и тумачење и образлагање свих оних процеса који су постојали прије Првог свјетског рата, а који су довели до избијања тог рата и наставили да живе у оквиру својих идеја и послије 1918.године.

Он је рекао да књига "Ратни циљеви Србије 1914." говори о томе како је дошло до стварања југословенске државе 1918. године.

 "Србија је 1914. године имала два избора, а то је да иде на стварање једне јужнословенске државе или да се насилно уклопи у један европски пројекат који би значио развијање једне идеје коју би форсирала Њемачка. Србија се 1914. опредијелила за стварање југословенске државе што је јасно истакла у Нишкој декларацији", закључио је Вујадиновић.

 Аутор књиге "Српска црква у Великом рату 1914-1918.године" Радмила Радић истакла је да се ова књига бави стањем у помјесним црквама током Првог свјетског рата, односно материјалном штетом цркава и страдањем монаштва и свештенства.

Она је рекла да је, према истраживањима, у неким епархијама страдало и више од 60 одсто свештенства, монаштва, те професори богословије и богослови, истичући да се број страдалих тренутно креће око 3.326 и да тај број није коначан.

Члан Главног одбора СПКД "Просвјета" Бањалука Слободан Наградић рекао је да се промоцијом ове три књиге у Српској приводи крају обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата 1914.године.

Он је подсјетио да су СПКД "Просвјета и "Матица Српска" прошле године међу првима почели обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата - значајног догађаја за српску историју.

Промоцији књига присуствовали су историчари, угледни научни, културни и јавни радници.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА "СОЛУНЦИ ГОВОРЕ"

Милорад Екмечић: Мрак надолазећег рата

ПРЕПЛИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ И САДАШЊОСТИ