РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СКУПУ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

БЕОГРАД, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Делегација руских научника учествоваће у Београду у раду међународне конференције "Велики рат и почетак новог свијета: актуелно подсјећање за човјечанство", која се одржава од данас до 18. септембра поводом обиљежавања 100 година од Првог свјетског рата.


На челу делегације су замјеник министра иностраних послова Руске Федерације Алексеј Мешков и предсједник "Руских жељезница", Фонда "Андреј Првозвани" и Центра националне славе Владимир Јакуњин, најављено је из Амбасаде Руске Федерације у Србији.

У раду конференције у Центру "Сава" ће учествовати и Његово преосвештенство епископ кронштатски и викар Санкт Петербуршке митрополије Назарије и предсједник Хералдичког савјета предсједника Руске Федерације и замјеник директора Државног ермитажа за научни рад Георгиј Вилинбахов.

У руској делегацији су и бивши предсједник Чешке Вацлав Клаус, као и бивши генерални секретар Савјета Европе Валтер Швимер.

Осим учешћа у конферецији Мешков и Јакуњин ће положити вијенце на Гробљу ослободилаца Београда, а руска делегација и учесници конференције учествоваће на свечаној церемонији полагања вијенаца код Споменика дјеци погинулој током НАТО бомбардовања 1999. године.

Свештенство Руске и Српске православне цркве 18. септембра ће служити парастос у Саборној цркви у Београду за руске и српске војнике пале у Првом свјетском рату.

Истог дана у 15.00 часова на Савском шеталишту биће одржана свечана церемонија откривања и освештења спомен-обиљежја у част руским и српским војницима погинулим у одбрани Београда током Првом свјетског рата.

У свечаности ће учествовати предсједник Србије Томислав Николић, Његова светост патријарх српски Иринеј, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и предсједник "Руских жељезница" Владимир Јакуњин.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Велики рат 1914. -1918. – поруке човечанству

СТОГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПРВИ ДАН ВЕЛИКОГ РАТА"