РУСКИ ПАТРИЈАРХ У ПЕТАК У ПОСЈЕТИ СПЦ

БЕОГРАД, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил допутоваће у петак, 14. новембра, у посјету Српској православној цркви, а састаће се и са државним званичницима Србије.

Патријарх Кирил долази у посјету СПЦ, која ће трајати до недјеље, 16. новембра, на позив Његове светости патријарха српског Иринеја. 

Планирано је, између осталог, да патријарх Кирил током посјете добије почасни докторат Универзитета у Београду, да освешта споменик руском цару Николају Романову, те да служи Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве.

Патријарх Кирил ће допутовати у пратњи више архијереја и свештеника, а патријарх српски Иринеј, архијереји и свештенство СПЦ дочекаће госте на београдском аеродрому "Никола Тесла". 

Према програму посјете, доксологија ће бити служена у београдској Саборној цркви Светог архангела Михаила у петак, 14. новембра, са почетком у 12.00 часова, саопштено је из СПЦ. 

Истога дана предвиђени су сусрети поглавара Руске православне цркве са највишим државним званичницима, као и додјела почасног доктората патријарху Кирилу од Универзитета у Београду. 

Руски патријарх би требало да у суботу, 15. новембра, у 10.00 часова посјети манастир Раковица, гдје би служио помен блаженопочившим патријарсима Димитрију и Павлу. 

У суботу у 13.00 часова патријарх Кирил освештаће на Новом гробљу Руски некропољ и спомен-костурницу руских војника који су погинули у Првом свјетском рату. 

Поглавари двије цркве ће у суботу у 14.00 часова, у присуству највиших државних и градских руководилаца, освештати новопостављени споменик цару Николају Романову у Улици краља Милана у Београду. 

У недјељу, 16. новембра, у 9.00 часова поглавари двије сестринске цркве и више архијереја, свештеника и ђакона, служиће саборно Свету архијерејску литургију у Спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

СПЦ је позвала сав вјерни народ да присуствује на овом, за српску цркву, историјском догађају.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Велики рат 1914. -1918. – поруке човечанству

КОНАЧНО: Споменик цару Николају Романову стигао у Београд!

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ ОТПОЧЕЛА АУСТРИЈА А НЕ СРБИЈА