СЛУЖЕН ПАРАСТОС КОСТИ ТОДОРОВИЋУ И ЊЕГОВИМ САБОРЦИМА

Мајор Коста Тодоровић
Мајор Коста Тодоровић

У сребреничком храму Покрова Пресвете Богородице данас је служен парастос и прислужене су свијеће за покој душа мајору Српске војске из Првог свјетског рата, ослободиоцу Кости Тодоровићу и његовим саборцима спаљеним на данашњи дан 1914. године.

Протојереј Александар Млађеновић подсјетио је да су на данашњи дан прије 101 годину рањеног мајора Тодоровића са неколико сабораца окупатори живе спалили на ломачи у Сребреници гдје се данас налази парк у коме су сачуване спомен-плоче захвалности мајору и његовим четницима.

Ужичанин Коста Тодоровић је, командујући јуришном јединицом четника почетком септембра 1914. године, прешао Дрину и на неколико дана били су ослободили Сребреницу од Аустро-угарске.

Након вишедневних борби, мајор Тодоровић и студент из Брчког Јован Живановић са још неколико сабораца били су рањени у околини Сребренице.

Окупаторски војници су их пребацили у овај градић и живе спалили како би заплашили народ, показали окрутност и шта чека све оне који пружају отпор Аустро-угарској.

Публициста Цветко Стојкановић каже да је то било прво ослобођење Сребренице након 470 година ропства под турском и аустроугарском влашћу.

Он истиче да је ослобађање Сребренице значајно допринијело моралу српске војске која је након неколико дана забиљежила чувену побједу над аустрогарском војском на Мачковом камену.

Професор Драги Јовановић подсјећа да је мајор Тодоровић рођен 1882. године у Ужицу, да је војну школу завршио у Београду, гдје се као чест гост куће чувеног родољуба и борца за ослобођење словенских народа, доктора Милутина Гођевца, упознао са члановима "Младе Босне" и другим напредним људима тога доба.

Тодоровић је остварио сарадњу са члановима "Младе Босне" коју је наставио и као старјешина Српске војске на граници на Дрини између Србије и Аустро-угарске.

Као подофицир и официр Тодоровић је учествовао у оба балканска рата и живот је посветио војсци и борби за ослобођење свог народа.

Основна школа у Скеланима носи име Косте Тодоровића, а као знак захвалности народа овог краја прошле године је у дворишту те школе откривена подигнута спомен-биста овог српског јунака.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН-БИСТЕ МАЈОРУ КОСТИ ТОДОРОВИЋУ ...

обиљежено 100 година од првог ослобођења сребренице

Први свјетски рат - Jadovno 1941.