СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/samac_parastos.jpg

ШАМАЦ, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Обудовцу код Шамца данас је служен парастос за 44 погинула борца и 33 цивилне жртве одбрамбено-отаџбинског рата, након чега је одржана академија поводом 100 година од почетка Првог Свјетског рата и приказан видео материјал о Великом рату.
Предсједник Борачке организације Шамац Лазар Благојевић подсјетио је да је академија планирана за 17. мај, али је због поплава одржана данас.

 "Видео материјалом и бесједом хтјели смо да оживимо успомене на тешко страдално вријеме, да се подсјетимо и не заборавимо јунаке који су се борили за слободу српског народа. То је наш дуг према прецима", каже Благојевић.

 Предсједник Борачке организације Обудовац Радован Зорановић рекао је да се на овај начин исказује поштовање онима који су највише дали за Републику Српску.

 Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да се историја не смије заборавити, како се не би поновила. "Треба да будемо поносни на оно што је иза нас и бити са породицама погинулих, рећи им да их нисмо заборавили. Треба да схватимо да ће нас други цијенити онолико колико ми цијенимо себе", истакао је Минић.

На академији о Првом свјетском рату говорио је директор Музеја Семберије из Бијељине Мирко Бабић

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМА У ОБУДОВЦУ - Jadovno 1941.

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део - Jadovno 1941.

SVETA VATRA U LAZAREVIM RUKAMA - Jadovno 1941.