Сто година од Сарајевског атентата

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/atentat-gavrilo.jpg"Нисам злочинац, убио сам оног ко је чинио зло", изјавио је Гаврило Принцип током суђења.

 

Гаврило Принцип био је тинејџер, па није могао да претпостави политичке последице убиства Франца Фердинанда, каже историчар Момчило Павловић.

Сељак је у беди, упропастили су га потпуно. Ја сам син сељака и знам како је на селу. Зато сам хтео да се осветим и није ми жао. Злочинац нисам јер сам уклонио оног који је чинио зло - изјавио је Гаврило Принцип током суђења за убиство Франца Фердинанда 28. јуна 1914. у Сарајеву.

Ове његове речи и данас, кад се навршава сто година од атентата, изазивају бројне полемике међу историчарима. Једни га сматрају терористом, други га величају као југословенског патриоту, трећи га криве за почетак крвавог Великог рата, четврти тврде да би рата било и без тог смртоносног пуцња поред Миљацке...

Занесењак

- Гаврило Принцип био је млади револуционар и занесењак који је маштао о стварању јужнословенске државе. Читава историја Европе испуњена је таквим људима. Био је тинејџер, ни идеолог ни вођа, па није могао да претпостави политичке последице убиства. Не може се Сарајевски атентат узимати као узрок рата јер је изношење једног догађаја као почетка великих светских активности лаичка конструкција.Увек мора деловати више фактора, видљивих и невидљивих, па можемо рећи да је тај догађај убрзао догађаје - објашњава Момчило Павловић из Института за савремену историју.

Он додаје да се у нашем народу однос према Принципу неколико пута мењао кроз историју.

Раздваја народе

- Прво је био изложен линчу, да би затим добио значај као борац за уједињење. Његова жртва је посебно истицана у комунизму, а деведесетих, с распадом Југославије, долази до поделе и другачије се гледа на историју. Сад смо дошли до тога да Гаврило Принцип раздваја народе - истиче Павловић.

Црна рука: АПИС И ПРИНЦИП СЕ НИСУ СРЕЛИ

Историчар Душан Т. Батаковић каже да Драгутин Димитријевић Апис, руководилац обавештајне службе Врховне команде и основач Црне руке, није организовао атентат. Према неким наводима, никад није срео Принципа, Грабежа и Чабриновића.

- Они су била тројица идеалиста, али и аматери који нису знали како се спроводи политички атентат. Наоружао их је Воја Танкосић, Аписов човек. Да је Црна рука хтела да убије Фердинанда, послала би тројицу искусних четника.

ПРИНЦИП ПЕТИ ПО РЕДУ

Први - Мухамед Мехмедбашић се уплашио и није успео да активира бомбу код моста Чумурија на Миљацки.

Други - Недељко Чабриновић је активирао бомбу, али је промашио аутомобил. Пала је на тротоар и експлодирала иза Фердинандових кола, ранивши неколико полицајаца. Чабриновић је прогутао цијанид и бацио се преко ограде у Миљацку, али је ухваћен жив.

Трећи - Васо Чубриловић, најмлађи у групи, није бацио ни бомбу нити је потегао пиштољ јер му је било жао да настрада војвоткиња.

Четврти - Цветко Поповић је изгубио храброст кад је видео надвојводу пред собом и одустао је од атентата.

Пети - Гаврило Принцип је првим хицем погодио Франца Фердинанда, а другим, намењеним Оскару Поћореку, војвоткињу Софију.

Принципов братанац Никола: ГАВРИЛО СЕ НИКАД НИЈЕ ПОКАЈАО

Никола Принцип, Гаврилов братанац, наглашава да његов стриц није био српски националиста.

- Млада Босна била је мултинационална организација - каже Никола, додајући да Сарајевски атентат „није био пуцањ у слободу, већ у окупатора“ и да се Гаврило због тога никад није покајао.

 

Извор: БН Телевизија