У БУДВИ ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА ОСЛОБОДИЛАЧКОЈ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Спомен плоча српским ослободиоцима у Будви
Спомен плоча српским ослободиоцима у Будви

На спомен-плочу Ослободилачкој српској војсци у Будви сутра ће, поводом Сретења – Дана државности Србије, вијенце положити делегације Нове српске демократије, Матице српске, Матице Боке, Савеза удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори и Мировног покрета "Не у рат – не у НАТО".

Делегацију Нове српске демократије приликом полагања вијенца на спомен-плочу на улазу у Стари град Будву, које је најављено за 12.00 часова, предводиће предсједник Андрија Мандић и потпредсједник Славен Радуновић. 

Либерална партија раније је затражила уклањање овог меморијалног обиљежја, чему су се успротивиле опозиционе полититичке партије, које су поручиле да је спомен-плочу поставио будвански народ као знак захвалности славној ослободилачкој српској војсци, те да Будвани неће дозволити њено скрнављење и ревизију историје. 

На табли, која је изнад главних врата у Стари град Будву постављена 1931. године, пише: "На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља општина Будва". 

Сретење се славио као Дан државности Србије до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је празник укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године. 

На Сретење 1804. године одржан је Збор у Орашцу којим је почео Први српски устанак, због чега тај дан и одређен за Дан државности Србије. 

На Сретење 1835. у Крагујевцу је донесен Сретењски устав, први демократски устав Србије, па је слављен и као Дан уставности, а истог дана 1909. године у Скопљу одржана је прва скупштина Срба у Османском царству.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png



Везане вијести:

Пејовић: Повампирењу фашизма одговорићемо онако како ...

РАДИКАЛИМА ВРАЋЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА - Jadovno 1941.

ОСКРНАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ПОГИНУЛИМ ... - Jadovno 1941.

Осам хиљада пашких жртава немају ни спомен плочу - Jadovno ...

СПОМЕН-ПЛОЧА КАО ЗНАК СЈЕЋАЊА НА 52 УЧЕНИКА ...