Вардиште: Гланцају споменик јунацима

Почело уређење и обнова спомен-костурнице подигнуте у Вардишту код Вишеграда. Сећање на 440 српских војника страдалих у Првом светском рату

Спомен костурница у Вардишту

Спомен костурница у Вардишту

ВИШЕГРАД - У Вардишту код Вишеграда у току је акција уређења и обнове спомен-костурнице која је подигнута у знак сећања на 440 српских војника погинулих и умрлих од тифуса у Првом светском рату, на подручју Вишеграда и Вардишта.

- Засад на уређењу простора око спомен-костурнице раде чланови "Соколове" грађевинске секције и мештани Вардишта. Очишћено је шипражје, посечено дрвеће и припремљена је подлога за мост преко оближњег потока који ће изградити Комунално предузеће "Комуналац" из Вишеграда. Следећа фаза је унутрашње уређење костурнице и капеле - истиче архимандрит Јован Гардовић, председник Одбора за уређење овог споменика.

Према његовим речима земљиште око капеле је преведено у власништво СПЦ.

Архимандрит Гардовић је за прву недељу после Видовдана најавио да ће у овој спомен-капели бити служена Света литургија и парстос први пут после много година.

Председник Српског соколског друштва "Соко" Славко Хелета каже да је овај подухват прихваћен јако добро и да се све већи број појединаца и предузећа одазива на учешће у овој акцији, па је тако већ постигнут договор са предузећем "Романија путеви" да се уреди приступни пут од граничног прелаза са Србијом до капеле, док ће предузеће "Деми" из Вишеграда донирати бетон за потребе радова на санацији овог значајног споменика.

- Планирамо да ово подручје прерасте у спомен-парк у склопу којег би се уредио мањи музеј са медаљама, одликовањима и личним предметима српских јунака - каже Хелета.

Спомен-костурницу у Вардишту 1931. године подигли су Јосиф и Стана Матковић из Београда у знак сећања на своја два сина, војника Богољуба и поднаредника Велизара који су страдали на вишеградском ратишту у Првом светском рату.

ВЕНЦИ ИЗ АВИОНА

Костурницу је 1932. године, у присуству више од 5.000 грађана, освештао тадашњи митрополит дабробосански Петар Зимоњић уз саслужење великог броја свештенства и монаштва дабробосанске и жичке епархије.

Према записима из тог времена, док је митрополит Петар служио Свету литургију, небом изнад Вардишта су кружила два авиона тадашње Југословенске армије из којих су бачена два венца цвећа која су пала у близину споменика.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КАПЕЛЕ У ВАРДИШТУ - Jadovno ...

Срби из Босне и Херцеговине у вртлогу Првог свјетског рата ...

Први свјетски рат - Jadovno 1941.