Жртвовали се за спас Срба

У новој згради Југословенске кинотеке, амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо свечано је отворио изложбу фотографија "За српску војску - једна заборављена прича", по репринт издању који је приредила новинарка РАИ Мила Михајловић.

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/srpski_vojnici.jpg
Херојство за вечно пријатељство: Са свечаности у Југословенској кинотеци

Реч је о изузетно важној операцији спасавања српске војске у зиму 1915-1916, након продора аустроугарске војске, током које је тадашња италијанска морнарица уз помоћ Француза и Енглеза, превезла 260.895 српских војника и избеглица, српску владу и краљевску породицу.


Овај догађај, пример једне од највећих спасилачких операција у историји човечанства, симбол италијанско-српског пријатељства, заборављен је током читавог једног века. Причу је од заборава отргла Мила Михајловић, која је своје издање представила прво на свечаности у Риму, којом је почело обележавање 100-годишњице од почетка Великог рата и почасти храброј српској војсци.


На отварању изложбе у Београду, након уводне речи амбасадора Италије Ђузепеа Манцоа, присутнима су се обратили и Дејан Ристић, државни секретар Министарства културе Србије, и проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, који је нагласио да је ова изложба опомена на страдање и спасавање, на солидарност и хуманост, али и подсетник на савезништво два народа и две државе, Срба и Италијана, односно Србије и Италије. 

 

Спомен-плоча
Италија је одала почаст својим војницима који су страдали у Великом рату - у Београду, граду у коме на Војном гробљу почивају тела 1.063 италијанска војника. У знак сећања на италијанске пале борце, одржана је комеморација, а затим су премијер Александар Вучић и амбасадор Италије Ђузепе Манцо открили спомен-плочу 100-годишњице Првог светског рата.

Колико је била спектакуларна епопеја организованог повлачења

српске војске и цивила, толико је била величанствена и акција

њиховог спасавања. Жртава на српској страни није било, а

потопљена су три италијанска брода - рекао је др Павловић.


За репринт издање војног сведочанства о операцији спасавања

српске војске Мила Михајловић је награђена на Салону

књига у Торину. Свој рад видим као израз захвалности

и дуг потомака према својим прецима - истакла је Мила.


Она је подсетила посебно на евакуацију последње групе

од 1.500 српских рањеника, која је обављена у драматичним

околностима, под силовитим ударима бројнијих аустроугарских

снага којима се жилаво опирала малобројна италијанска пешадија.


У борбама прса у прса тада је изгинуло 800 италијанских војника. Деветог фебруара се завршила евакуација Срба из Драча и Никола Пашић је одмах послао поруку захвалности италијанској влади - рекла је Мила Михајловић.


Изложби су присуствовали престолонаследник Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, владика славонски Јован Ћулибрк, проф. др Драгољуб Живојиновић, представници дипломатског кора, војног врха, као и италијански гардисти који су носили униформе своје војске из Првог светског рата.

 

Извор: VESTI ONLINE

 

Везане вијести:

Вучић: Србија и Италија граде добре односе

Велики рат – Некажњени геноцид и неодмерени степен кривице (4) Правда није извршена

Академик Живојиновић: Кајзер је желео рат, а не Срби

Вилхелм Други: Ударити на Србију без оклевања