"СИЛОС" ЈЕ БИО КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЗА СРБЕ

silos

САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА (СРНА) - Логор "Силос" у Тарчину код Сарајева који је затворен 27. јануара 1996. године имао је све елементе концентрационог логора Аушвица, који такође данас обиљежава дан свог затварања, казала је бивши заточеник "Силоса" Радојка Пандуревић.

"У српском стратишту `Силос` била сам 1 339 дана и толико би требало бити написано књига, јер сваки дан је прича за себе. Тадашњи активни полицајци, међу којима су били Рефик Туфо и Енвер Дуповац, 28. маја 1992. године одвели су нас 17 из села Раштелица у Тарчину, гдје смо живјели, на `информативни разговор` који је трајао 1 339 дана", рекла је Пандуревићева у свједочењу за Срну.

Од момента затварања у "Солосу", у којем су већ били затворени војници ухапшени у касарни "Жуновница", Пандуревићева је рекла да су стражари све чинили да је, као присталицу СДС-а, што више понизе.

"Ја сам им била за све крива. Тукли су ме, пријетили да ће убити и мене и кћерку, чак су ме скинули нагу и исјекли одјећу да немам шта да обучем, те пуцали на мене, након чега сам пребачена у болницу у Тарчину", рекла је Пандуревићева.

Она је потврдила да су тадашњи званичници у Влади РБиХ, међу којима су и садашњи посланици у парламенту БиХ, долазили у "Силос" и били упознати о дешавањима у логору.

"Алија Изетбеговић је два пута био у близини `Силоса`. Долазио је хеликоптером, а долазио је и када је била посљедња офанзива на Хаџиће, када је пружио подршку својој војсци. Значи, сви су знали за `Силос`", тврди Пандуревићева.

О распуштању логора "Силос" затвореници су сазнали од представника Међународног комитета Црвеног крста. Логор је напустила 26. јануара 1996. године, док су посљедња 42 затвореника изашла дан касније, чиме су коначно затворена врата овог казамата.

 

 

Извор: срна