Залазје- српске жртве нико не примјећује

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/svece-crkva.jpgСлужењем парастоса убијеним и погинулим , и полагањем вијенаца на спомен обиљежју на Залазју код Сребренице, у овој општини ће сутра бити обиљежена годишњица страдања Срба овог краја, које су припадници такозване Армије БиХ убили током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата

 

Само на Петровдан 1992. gодине, тачно прије 22. године , снаге Насера Орића су убиле 69 мјештана села Сасе, Залазје и Биљача

"Злочини почињени над Србима у Сребреници током рата, за дио међународне заједнице , мање су битни него бошњчаке жртве", сматра Младен Грујичић из Сребренице који је током рата изгубио оца и још десетак чланова шире породице..

Додаје да се прави селекција међу жртвама, а то показује и чињеница да високи званичници западних земаља долазе само на комеморацију у Поточаре, а не и на српска стратишта.

"Ту причу нико не чује, 22 године ми понављамо да би доказали свијету да је овдје гинуо српск народ али једноставно то као да никога не занима, једноставно пролазе поред нас", прича Грујичић.

Пролазе и године, а злочинци над српским народом су и даље на слободи. Бројна су свједочења о страдању више од 3.000 Срба на овом подручју.

"Они кажу да нису убијали ни цивиле, али моја сестра је била цивил, 73. годиште, ђак генерације. Нема правде нигдје, није била двадесет и неку годину и неће је никад ни бити“ каже Татомир Гвозденовић, брат убијене малољетње дјевојке.

Карактеристика готово свих напада је да су српска села паљена, а мјештани убијани на највеће православне празнике

"Убијани су жене, дјеца, старци, болесни, немоћни, непокретни, убијани су на највсвирепије начине који само болестан ум може да смисли", каже Радојка Филиповић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Братунац.

Осим што су убијали, Орићеви војници су одводили и Србе у логоре. Један од њих је и тада деветогодишнии дјечак Брано Вучетић кога су припадници армије БиХ ранили и малтретирали у сребреничком затвору неколико мјесеци.

"И дан данас имам последице од рањавања, имам преко 15 гелера у себи", каже Брано.

Током рата у периоду од 1992- 1995 године , на подручју општина Братунац, Сребреница и околине плански је уништено и запаљено више од 150 села. Побијено је више од 3000 Срба. Само током јесени 1992. и у зиму 1993. према подацима удружења породица погинулих, та бројка премашује 1.500 убијених.

 

Извор: РТРС

Везане вијести:

О СРБИМА - НИ РИЈЕЧ

Значај Сребренице за политику Запада

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ