ЦИЉ АГРЕСИЈЕ БИО ЕТНИЧKО ЧИШЋЕЊЕ СРБА

 Полагање вијенаца код Спомен-крста у Козарској Дубици

Полагање вијенаца код Спомен-крста у Козарској Дубици

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је циљ хрватских агресора 18. септембра 1995. године био исти као 1941. године, а то је етничко чишћење Срба.

 

"Улога жртве и улога џелата била је иста као и 1941. године, сјетите се Kозаре, Јасеновца, Доње Градине и Градишке, а државни војни врх Хрватске био је испуњен истом идеологијом и охрабрен операцијом `Олуја", рекао је Савановић у Kозарској Дубици и додао да је циљ операција из септембра 1995. године био етничко чишћење Срба из БиХ. 

 

Он је нагласио да је територија западног дијела Српске одбрањена захваљујући најхрабријим који су знали да се цијена отаџбине, слободе и вјере мора платити животом. 

 

"Хвала им и вјечна им слава за ту храброст и за све оне који су положили свој живот за Републику Српску", рекао је Савановић у Kозарској Дубици, на централном догађају обиљежавања 20 године од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије. 

 

Он је истакао да лична и колективна свијест о догађајима из историје мора бити на вишем нивоу, да се не би поновили догађаји из 20. вијека. 

 

"Српски народ је поред јеврејског и јерменског народа највише страдао у протеклом вијеку у два, три догађаја, али зато том истом српском народу никада нису заказале доброта и великодушност, правичност и вриједности које красе цивилизацију", рекао је Савановић и додао да је српски народ 1990-тих година био сатанизован од свијета. 

 

Он је нагласио да Срби морају добро познавати историју и то не ону коју је "учио за оцјене", већ историју живота и историју борбе и цијене коју је српски народ платио за слободу. 

 

"Нажалост, слобода на овим просторима није константа, она је промјењива и увијек се плаћала огромним жртвама и то треба да знају и младе генерације", поручио је Савановић и додао да су Срби увијек олако заборављали шта се дешавало и прихватали оне који су их убијали. 

 

Савановић је навео да Влада и институције Републике Српске у свих протеклих 20 година воде бригу о породицама погинулих и људима који су одбранили њене границе, те нагласио да су у складу са економским могућностима Српске те категорије увијек приоритетне. 

 

Начелник општине Kозарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да Kозарска Дубица данас жали за погинулим војницима и цивилима, али и слави велику побједу, којом је на самом крају рата одбрањена Република Српска. 

 

"Чување успомена на те догађаје трајна је обавеза свих нас, који смо на овим просторима опстали захваљујући херојству и јединству војске, полиције и народа", рекао је Злојутро. 

 

Он је поручио да не смије бити заборављено да је Република Српска гарант слободе и опстанка народа на овим просторима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

К. Дубица: 20 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије

САВАНОВИЋ: ВИШЕ РАЗВИЈАТИ ЛИЧНУ И КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Западно крајишке општине - Јадовно 1941.