ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА ЗАПАДНОКРАЈИШКИХ ОПШТИНА

Министар Миленко Савановић на конференцији за новинаре

Министар Миленко Савановић на конференцији за новинаре

У Мркоњић Граду сутра и суботу, 10. октобра, биће обиљежено 20 година од пада 13 западнокрајишких општина у којима је у септембру и октобру 1995. године на најсвирепији начин убијено 1.644 војника и цивила, а 120.000 Срба протјерано са вјековних огњишта.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да се и данас трага за још 199 жртава. 

 

Савановић је подсјетио да је напад био наставак здружене акције Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране (ХВО) и Петог корпуса такозване Армије БиХ након што су протјерани Срби из Републике Српске Крајине и у Хрватској сведени на "статистичку грешку". 

 

Он је истакао да је намјера била историјска тежња хрватске и муслиманске стране да Србе протјерају преко Дрине. 

 

"Та њихова активност не би имала успјеха да није било учешћа међународне заједнице, прије свега САД, савјетовањем и посредовањем њихових пензионисаних генерала, те и у оружаном нападу НАТО-а", рекао је новинарима Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова. 

 

Савановић, и сам учесник тих догађаја, нагласио је да је било изузетно тешко вријеме и да је та здружена офанзива настала као операционализација "сплитског договора" (између Хрватске и БиХ коју је представљало тадашње бошњачко руководство на челу са Алијом Изетбеговићем) и "супервизије САД". 

 

"Сви ми који то посматрамо са историјске дистанце доживљавамо као наставак једног пројекта којег је 1941. године почела Независна Држава Хрватска у смислу да се улоге нису промијениле - жртве су Срби", истакао је Савановић. 

 

Страшне злочине и разарања која је починила Хрватска војска у Мркоњић Граду, који је пао 10. октобра 1995. године, Савановић је окарактерисао као злочине примјерене Јасеновцу, Градишци, Козари. 

 

Након што је Дејтонским споразумом Републици Српској враћено подручје општине Мркоњић Град, министар Савановић је подсјетио да је на православном гробљу пронађена масовна гробница у којој су била тијела звјерски убијеног 181 лица српске националности, од којих су 10 биле жене. 

 

Према његовим ријечима, у мањим гробницама у овој општини пронађено још 176 тијела, а сама општина претрпјела је стравична материјална разарања. 

 

Савановић је рекао да је сва документација прикупљена прије више година и прослијеђена Међународном суду правде у Хагу, тужилаштвима БиХ и Хрватске и Тужилаштву Србије за ратне злочине, али да за те злочине још нико није одговарао. 

 

Помоћник министра за питања борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је програмом обиљежавања страдања Срба у западнокрајишким општинама за сутра у 18.00 часова у Културном центру Мркоњић Град предвиђена јавна трибина "Двадесетогодишњица страдања Срба од хрватске, муслиманске и НАТО агресије у Мркоњић Граду". 

 

У суботу, 10. октобра, у 12.00 часова биће служен парастос и положени вијенци на Спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском гробљу. 

 

Милуновић је навео да је за 13.00 часова планирано полагање вијенаца на Централном споменику погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, а у 13.15 часова обраћање званичника.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

сутра трибина "20 година од страдања срба у западној крајини

сутра обиљежавање 19 година од повратка на огњишта

обиљежавање 17 година од сtрадања срба у западној крајини

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.