ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

Уручена одликовања породицама 24 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Мркоњић Града

Уручена одликовања породицама 24 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Мркоњић Града

Служењем парастоса у капели Светог Марка и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје на градском гробљу у Мркоњић Граду, обиљежено је 20 година од страдања Срба у западној Крајини у одбрамбено-отаџбинском рату.


Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Српске, делегација Владе коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин. 

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и делегације општина Мркоњић Град, Шипово, Источни Дрвар, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ. 

Вијенце су положиле и делегације борачких организација из Мркоњић Града, Шипова, Језера и Рибника. 

Хрватска регуларна војска са јединицама Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни. 

Ове општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле. 

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице. 

У овој акцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима. 

За злочине на овим просторима још нико није одговарао. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА ЗАПАДНОКРАЈИШКИХ ОПШТИНА

сутра трибина "20 година од страдања срба у западној крајини

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.