СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 16 УБИЈЕНИХ СРБА У СЕРДАРИМА

Служен парастос страдалим Србима из Сердара

Служен парастос страдалим Србима из Сердара

На мјесном гробљу у Кукавицама код Котор Вароша данас је служен парастос за 16 Срба из Сердара, које су 17. септембра 1992. године убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских снага.

 

У нападу муслиманско-хрватских снага на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка (19), сви Сердар, затим Љубица Тепић (40) и њене кћерке Слободанка од 12 и Сњежана од четири године, Никола Дукић (40), те Славко (55) и Славојка Бенцуз (21). 

 

Парастос страдалима служио је свештеник Мирко Батар, а потом су вијенце на споменике убијених положиле делегације општине, борачке организације и породица погинулих. 

 

Предсједник которварошке Борачке организације Госто Тривуновић истакао је да је злочин у Сердарима један од најсвирепијих у претходном рату. 

 

Тривуновић је нагласио да су злочинци познати и да је Суд БиХ донио одлуку да буду процесуирани, али је Апелационо одјељење Суда БиХ укинуло првостепену пресуду јер је ријеч о српским жртвама. 

 

За овај злочин Суд БиХ осудио је на укупно 43 године затвора некадашње припаднике Територијалне одбране Котор Вароша Фикрета Планинчића, Расима Лишанчића, Сеада Мензила и Мирсада Ватрача. 

 

Апелационо одјељење Суда БиХ је 28. јануара ове године укинуо "неразумљиву" првосетепену пресуду против Планичића, Мензила и Ватраче. Лисанчић је умро мјесец дана након изрицања првостепене пресуде па је против њега обустављен кривични поступак. 

 

У аустријском граду Линцу суђено је још једном припаднику Територијалне одбране која је учествовала у нападу на Сердаре, али пресуда још није позната.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

оптужница против три лица за злочин над србима у селу сердари

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА МАСАКР У СЕРДАРИМА ...

ЧЕТВОРЦИ ИЗ КОТОР ВАРОША 43 ГОДИНЕ ЗАТВОРА - Jadovno ...

Западно крајишке општине - Јадовно 1941.