ЋУРГУЗ: БУДУЋЕ ГЕРЕНАЦИЈЕ ДА ПОШТУЈУ ТЕКОВИНЕ ПРИПАДНИКА ВРС-а

ПРИЈЕДОР, 21. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У Приједору је данас обиљежена 20. годишњица формирања 43. Приједорске моторизоване и 5. Козарске бригаде Војске Републике Српске, кроз које је током рата прошло око 35 000 бораца, а 641 борац положио живот за Српску.
"Приједор је један од ријетких градова чије су двије бригаде дале немјерљив допринос одбрани и изградњи Републике Српске", рекао је предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.
Он је истакао да је ово један од датума који треба обиљежавати како би се на правилан начин пренијела морална обавеза на будуће генерације да поштују тековине борбе припадника ВРС.
Он је истакао да, захваљујући борцима ових бригада, данас имамо своју светињу Републику Српску, која је гарант безбједности и сигурности садашњих и будућих генерација.
"Обиљежавање дана ових бригада значајно је, прије свега, за нашу омладину како би правилно резоновали и схватали шта се у то вријеме дешавало, како би изграђивали правилне вриједности које су проистекле из отаџбинског рата", рекао је Ћургуз.
Начелник општине Приједор Марко Пави изјавио је да Приједор неће заборавити своје бригаде и борце који су дали животе за слободу свог града и своје земље.
"Ово је прилика да се присјетимо свих оних који су дали своје животе и жртвовали се за све оно што ми данас имамо. Традиције ове двије бригаде треба његовати, а ми ћемо у администрацији и даље подржавати активности које су у вези са животом, радом и будућношћу Борачке организације", рекао је Павић.
Говорећи о доприносу 43. Моторизоване и 5. Козарске бригаде у одбрани српског народа и стварању Српске, предсједник Борачке организације општине Приједор Радован Рајилић подсјетио је да су ове двије ратне јединице ВРС мобилисане 16. односно 18. септембра 1991. године, кроз које је током минулог рата прошло око 35 000 бораца.
Помен за 641 погинулог борца ових ратних јединица ВРС-а служен је у цркви Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу. Делегације Борачке организације, општине Приједор, приједорског гарнизона, резервних војних старјешина, СУБНОР-а и политичких партија положиле су вијенце испред централног споменика "За крст часни" и на спомен плочи Музеја отаџбинског рата у касарни "Жарко Згоњанин".
Обиљежавање дана приједорских бригада настављено је традиционалним дружењем бораца посљедњег отаџбинског рата код цркве Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу, уз богат културно-умјетнички програм и војнички ручак.

 

Извор: срна