ЂОКИЋ: НЕПРИЈАТЕЉ ХТИО ДА ЗАТРЕ ЖИВОТ СРБА

МРКОЊИЋ ГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас, поводом 19 година од страдања Срба у 13 општина западне Крајине од припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, Оружаних снага Хрватске и ХВО-а, да је непријатељ намјеравао да систематски уништи живот српског народа и његову имовину.


Ђокић је подсјетио да је непријатељ направио стравичне злочине и да је само у Мркоњић Граду на једном мјесту пронађена масовна гробница са 181 жртвом које су звјерски мучене и убијене.

"Непријатељ је имао намјеру да систематски уништи живот српског народа и њихову имовину. Невјероватно је да још правосудне институције у БиХ и оне хашке нису процесуирале одговорне за злочине, који су почињени над Србима, након што је проведена војна акција, која је била класичан геноцид и која је имала циљ да потпуно затре живот Срба", рекао је Ђокић који данас у Мркоњић Граду присуствовао обиљежавању 19 година од српског страдања у западној Крајини.

Он је поручио да правда мора стићи злочинце који су убили толико људи и који су овдје оставили "прљав" траг, нарочито у Мркоњић Граду.

"Република Српска и њене институције биће неуморне у борби за правду да злочинци морају бити кажњени пред судовима. Супротстављамо се раду Суда БиХ и Тужилаштву и суду у Хагу. Невјероватна је неправда учињена и не смијемо заборавити оне који су дали своје животе за Републику Српску", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да не смију бити заборављене ни породице погинулих, ни ратних војних инвалида.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поновио је да је тужно да ни након оволико година нико није одговарао за почињене злочине у овим крајевима, иако се тачно зна и када су почињени и које их је починио.

"Овдје није извршен само геноцид, већ и урбицид. У сусрету са /бившим главним хашким тужиоцем/ Карлом дел Понте и са /главним хашким тужиоцем Сержом/ Брамерцом речено је да ће бити процесуирани сви који су починили ратни злочин, а испаде да су они њих прогласили националним херојима", истакао је Дукић.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић нагласио је да је Мркоњић био град страдалник у протеклом рату.

"Мркоњић је град страдалник са свих аспеката и град херој којем треба одати поштовање. Проблем је што остаје траг успомена са неправдом јер нико није одговарао. Очито је да је пројектован систем да буду осуђени само Срби ради утврђивања карактера протеклог рата са ове регије", рекао је Митровић.

У Мркоњић Граду данас је, поводом 19 година од страдања Срба у западној Крајини, служен парастос за све страдале у протеклом рату након чега су бројне делегације положиле цвијеће на Спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу.

Након тога су положени вијенци и на Тргу српских бораца на Централном спомен-обиљежју, а одржан је и пригодан културно-умјетнички програм.

Хрватска регуларна војска са јединицима такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Непријатељ је на овом подручју 1995. године убио 1.634 лица, од којих се 420 и данас води као нестало.

У Мркоњић Граду послије рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 жртава.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета износи око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У овој злочиначкој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ предвођене Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ЗАПАДНОКРАЈИШКИХ ОПШТИНА

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ

НЕПРИХВАТЉИВО ШТО НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО ЗА ЗЛОЧИНЕ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 17 ГОДИНА ОД СTРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

У ПОНЕДЈЕЉАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ 16 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА