НЕПРИХВАТЉИВО ШТО НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО ЗА ЗЛОЧИНЕ

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поручио је да Српска не може и неће да прихвати чињеницу да нико није одговарао ни након 17 година од агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске.

"Српска неће и не смије заборавити овај злочин. Наша је дужност и обавеза према жртвама, али и према њиховим породицама, да учинимо све што је у нашој моћи да они који су починили тај злочин одговарају пред лицем правде. Нећемо стати са том борбом док год кривци за недјела која су починили према невиним српским жртвама не буду процесуирани", наводи се у писаној изјави премијера Џомбића достављеној медијима поводом обиљежавања страдања Срба у западној Крајини.

Он је запитао како вјеровати у правосудне институције БиХ када им 120.000 протјераних, 1.650 убијених војника и цивила, 2.308 порушених и запаљених стамбених објеката и 3.000 стамбених објеката онеспособљених за становање није довољан материјал да одговорне за тај злочин казне.

Џомбић је подсјетио да је изостао адекватан одговор, иако су МУП Републике Српске и Републички центар за истраживање ратних злочина у више наврата достављали документацију Тужилаштву БиХ.

Он је навео да даје подршку иницијативи Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова да се и ове године, на достојанствен начин, обиљежи 17 година од страдања Срба у западној Крајини.

"Ово је значајан датум у историји српског народа и прилика да се ода почаст свима који су те 1995. године страдали у вријеме агресије хрватске војске над 13 општина у западном дијелу Републике Српске", закључио је Џомбић.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће у Мркоњић Граду бити обиљежено 17. година од страдања Срба у западној Крајини, из које је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила.

 

Извор: срна