ОБИЉЕЖАВАЊЕ 17 ГОДИНА ОД СTРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

Мркоњић

МРКОЊИЋ ГРАД, /СРНА/ - У Мркоњић Граду ће 10. октобра бити обиљежено 17 година од када је током агресије оружаних снага Хрватске и тзв. Армије РБиХ са вјековних огњишта из 13 западнокрајишких општина протјерано више од 120.000 Срба, а убијено 2.000 цивила и војника.

 

 

Мркоњић Град је централно мјесто обиљежавања, јер је у овој општини пронађена једна од највећих масовних гробница са тијелима 181 убијеног српског цивила и војника, а налази патолога показали су да су све жртве звјерски мучене и убијене.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић позвао је данас све становнике Мркоњић Града, борце учеснике одбрамбено-отаџбинског рата, као и чланове породица погинулих и несталих бораца да 10. октобра присуствују обиљежавању 17 година од страдања Срба у западној Крајини. 

"Вријеме је да покренемо активнију иницијативу поводом огромног страдања и агресије хрватске војске над Србима у 13 општина овог дијела Републике Српске", нагласио је Дуњић.

Према његовим ријечима, само у Мркоњић Граду је, према процјенама општинских органа, уништена приватна и друштвена имовина вриједна 680 милиона КМ.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће једног дана некоме бити суђено за злочине почињене у Мркоњић Граду. 

"Слоган манифестације је `Да се не заборави`. Не смијемо заборавити шта се догодило. Треба да нас је што више тог дана. Треба заједно да одамо заслугу онима који су дали живот за Републику Српску", поручила је Аничићева. 

На данашњем састанку Организационог одбора у Мркоњић Граду договорени су задаци и обавезе за 10. октобар. Програмом је предвиђено да у 11.00 часова буде служен парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на градском гробљу. 

Након тога, у 12.00 часова биће положено цвијеће на централно спомен-обиљежје погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату. Биће одржан и културно-умјетнички програм.

Tоком агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у септембру и октобру 1995. године протјерано је више од 120.000 људи, а убијено 2.000 цивила и војника. 

До сада је ексхумирано 1.214 тијела, а трага се за још 420 тијела убијених српских цивила и војника.

Током окупације цивили су убијани на најмонструознији начин, имовина систематски пљачкана, а само градско подручје девастирано.

Подручје општине Мркоњић Град је Дејтонским мировним споразумом враћено у састав Републике Српске. Након што је Српска поново преузела подручје општине, у Мркоњић Граду је пронађена највећа масовна гробница на православном гробљу са тијелима 181 звјерски убијеног српског цивила, а у мањим гробницима у овој општини пронађено је још 176 тијела.

Tоком окупације западних дијелова Српске убијани су претежно стари и немоћни људи, инвалиди и војни заробљеници, уништени су готово сви привредни капацитети, огроман број стамбених јединица, вјерских објеката и школа, о чему свједоче многобројни извјештаји и докази достављени надлежним тужилаштвима, укључујући и Хашки трибунал.

За 117 дана хрватске окупације на подручју Мркоњић Града порушено је и запаљено 1.608 кућа, око 700 станова, док је 3.000 стамбених објеката онеспособљено за становање. Из привредених колектива опљачкана је сва покретна имовина, тако да је ратна штета на подручју мркоњићке општине процијењена на око 680 милиона КМ.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

ЗАПАДНО КРАЈИШКЕ ОПШТИНЕ