ОБИЉЕЖАВАТИ "ОДБРАНУ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ"

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 9. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Борачка организација општине Козарска Дубица упутиће иницијативу да радни назив обиљежавања годишњице одбране западнокрајишких општина Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године буде "Одбране западних граница РС".
Предсједник општинске Борачке организације Душан Дрљић рекао је да је циљ ове иницијативе, која ће бити упућена Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, да се додатно истакне значај одбране западног дијела Српске, будући да је битка која је у септембру 1995. вођена за одбрану западнокрајишких општина од напада хрваске војске била пресудна за одбрану и стварање РС.
Одлука о покретању ове иницијативе донесана је на сједници свих органа општинске Борачке организације која је била посвећана обиљежавању 16. годишњице одбране западнокрајишких општина РС од хрваске агресије.
Борачка организација Козарске Дубице позвала је становнике општине да 18. септембра присуствују литургији и парастосу погинулим војницима и цивилима, који ће бити служен у Спомен храму Свете Петке, и потом полагању цвијећа и паљењу свијеће на мјесту страдања код Спомен крста на обали Уне.
Шеснаеста годишњица одбране западнокрајишких општина Републике Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године биће обиљежена у Козарској Дубици 18. и 19. овог мјесеца.
Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Војске Хрватске 18. и 19. септембра 1995. на подручју западнокрајишких општина РС, односно на територији општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница, убијена су 104 лица, од којих 54 цивила, 44 војника и шест припадника МУП-а РС.
Агресорска војска жртве је убијала на изузетно бруталан начин. У току борбених дејстава било је заробљено шест цивила и три војника.
Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете. Према подацима општинских комисија, штета у Новом Граду процијењена је на 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона и у Козарској Дубици на 50,4 милиона КМ.
Током дводневне хрватске агресије само у Козарској Дубици су од дејства артиљерије и у непосредним борбама на подручју града погинула 44 лица, 32 припадника Дубичке бригаде Војске РС и 12 цивила који су се затекли на путу уз ријеку Уну.
У оквиру обиљежавања "Септембарских дана одбране Козарске Дубице", у сриједу, 21. септембра, биће одржана традиционална "Бициклијада", односно дефиле бициклиста кроз град и одлазак према Манастиру Моштаница, док ће 24. септембра бити обиљежен Дан 111. дубичке бригаде Војске РС.
У четвртак, 29. сетпембра, у знак сјећања на погибију мајора Милана Тепића, јединог народног хероја Одбрамбено-отаджбинског рата РС, биће положено цвијеће и упаљене свијеће на мјесном гробљу у Комленцу, те уприличена посјета његовој мајци.

Извор: срна