ОДБРАНА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

КОЗАРСКА ДУБИЦА /СРНА/ – Општине Козарска Дубица, Нови Град и Костајица обиљежиће у сриједу, 18. септембра, 18 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије 1995. године.
Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је да се ове године централи програм обиљежавања "Одбране западних граница Републике Српске и БиХ од Хрватске агресије" одржи 18. септембра у Новом Граду. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/zapadno-krajiske-opstine.jpg



Обиљежавање годишњице почеће у сриједу у 10.00 часова полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју у Туњици, а у 11.00 часова у цркви Светог Петра и Павла у Новом Граду биће служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима. 

Обраћање званичника у градској биоскопској сали планирано је за 12.00 часова, а у наставку је предвиђен пригодан умјетнички програм. 

Начелник Одјељења за општу управу и борачко-инвалидску заштиту општине Козарска Дубица Душан Дрљић потврдио је да су у тој општини у току посљедње огранизационе припреме с циљем да се на адекватан и достојанствен начин обиљежи годишњица одбране ове општине од агресије хрватске војске у септембру 1995. године. 

Он је прецизирао да ће у сриједу, 18. септембра, на дан када је 1995. године хрватска војска напала подручје општине Козарска Дубица, у Спомен-храму Свете Петке бити служна заупокојена литургија и парастос за погинуле цивиле и војнике, а код Спомен-крста биће положено цвијеће. 

Истог дана, у вечерњим часовима, у храму Покрова Пресвете Богородице у Кнежици биће обављено вечерње богослужење, а предвиђен је и пригодан културно-умјетнички програм. 

У свим школама на подручју општине Козарска Дубица сутра ће бити одржан историјски час на којем ће о догађајима из септембра 1995. године ученицима говорити професори и представници Општинске борачке организације. 

У оквиру обиљежавања "Септембарских дана одбране Козарске Дубице", на мјесту погибије полицајца Зорана Булића у Доњој Градини цвијеће ће бити положено у четвртак, 19. септембра, док ће у петак, 20. септембра бити одржана традиционална "Бициклијада", која ће кренути испред платоа код Спомен-крста. 

Према подацима Центра Владе Републике Српске за истраживање ратних злочина, у агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета. 

У општини Козарска Дубица су у само два дана трајања хрватске агресије од дејства нападачке артиљерије и у непосредним борбама на подручју града погинуле 44 особе, односно 32 припадника дубичке бригаде Војске Републике Српске и 12 цивила, који су се затекли на путу уз ријеку Уну. Процјена причињене материјалне штете у Козарској Дубици је 50 милиона КМ. 

У току трајања офанзиве хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ на југозападни дио Републике Српске, Република Хрватска је у септембру 1995. године напала и западни дио Српске на простору од Новог Града до Градишке, с циљем да дејство затим продужи до ријеке Дрине. 

Хрватске војне снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице, и пробију граничну линију одбране. 

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територији западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године. 

Процјена причињене материјалне штете у Новом Граду је око 80 милиона КМ, у Козарској Дубици 50 милиона, а у Костајници око 40 милиона КМ

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Битка на хумкама предака

Марко Јанковић:Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године