ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА МЈЕСТУ ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА БУЛИЋА

Доња Градина

КОЗАРСКА ДУБИЦА,/СРНА/ - Обиљежавање 17 година од одбране западне границе Републике Српске настављено је јуче у Козарској Дубици полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у Доњој Градини гдје је у септембру 1995. године у хрватској агресији живот изгубио припадник полиције Зоран Булић.Вијенце су, осим породице Булић, положили начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз са општинском делегацијом, предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз и друге делегације. 

"Зоран Булић је прије седамнаест година у нападу Хрватске војске 19. септембра 1995. године једини погинули српски борац у Доњој Градини, гдје су хрватски војници покушали да пређу Саву и поново изведу напад на српску војску. У том нападу Дубица је претрпјела велике губитке у погледу људских живота и материјалне штете", подсјетио је Јауз. 

Он је додао да о тој борби којом је одбрањена Република Српска треба да свједоче будући нараштаји и историја. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз, који је у то вријеме био командант одбране општине Козарска Дубица, изјавио је да је 19. септембра на овом правцу у Доњој Градини одбрану изводио 4. батаљон 11. дубичке бригаде, те да је с лакоћом спријечен напад. 

"Уништили смо им амфибију која је превозила 24 њихова специјално обучена војника, тачније обучена да изврше извиђачко-диверзантске активности. Ту групу смо уништили, доказали њихове намјере и у потпуности стабилизовали фронт на овом правцу"“, рекао је Ћургуз. 

У оквиру обиљежавања 17 година од одбране западне границе Републике Српске синоћ је у храму "Покрова пресвете Богородице"“ у Кнежици, на подручју општине Козарска Дубица, одржано је вечерње богослужење у помен страдалима у нападу хрватске војске. 

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета. 

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести: 

Марко Јанковић: Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ