ПОЛОЖЕНО ЦВИЈЕЋЕ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

МРКОЊИЋ ГРАД, 4. фЕБРУАРА /СРНА/ - Становници Мркоњић Града обиљежавају данас Дан општине који је установљен у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.Тим поводом, у капели Светог апостола Марка служен је парастос за борце погинуле у протеклом рату, након чега су делегације општине и Борачке организације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима испред Дома културе. 

 

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mrkonjic-grad-pomen.jpg



Начелник општине Дивна Аничић рекла је да је тужно што ни послије 17 година нико није одговарао за злочине почињене у овом граду и да остаје нада да ће, ипак, некад неко бити кривично гоњен за ова злодјела. 

"Свједоци смо да се хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу није судило за злочине почињене у акцији `Олуја`, и то заиста оставља горак траг. Чекамо и вјерујемо да ће неке генерације то дочекати и да ће Хрватска морати одговарати“, рекла је Аничићева. 

У Мркоњић Граду је откривена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској у којој је пронађено 181 тијело. Обдукција је показала да су сви на звјерски начин мучени и убијени. 

Осим ове велике масовне гробнице, било је и више мањих гробница из којих су ексхумирана укупно 364 тијела. 

Породице жртава кажу да су огорчене што за ове злочине још нико није одговарао иако постоје сви докази, зна се ко су били налогодавци, а документација је предата тужилаштвима. 

Мркоњићанин Здравко Караћ, који је у масовној гробници пронашао посмртне остатке брата, каже да је призор био стравичан. 

"Био сам иницијатор отварања гробнице. Било је катастрофално, не можете ни замислити те призоре. Сви су на звјерски начин убијени, па и мој брат. И ево, након оволико времена само се покрећу иницијативе и чини ми се да ти предмети остају свјесно скривени у фиокама“, рекао је Караћ. 

Милан Стеванић, предсједник општинске Борачке организације, позвао је све тужиоце да отворе предмет масовне гробнице у Мркоњић Граду. 

У Мркоњић Граду до сада је ексхумирано 1.214 тијела, док се још потражује 420 тијела убијених српских војника и цивила. 

За 117 дана хрватске агресије на подручју Мркоњић Града у протеклом рату порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано, тако да се ратна штета у овој општини процјењује на око 670 милиона КМ. 

 

Извор: срна