ПРИКУПЉЕНО ДОВОЉНО ДОКАЗА ПРОТИВ ДУДАКОВИЋА

atif_dudakovic.jpeg

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ прикупило је довољно доказа за подизање оптужнице против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића за ратне злочине почињене на подручју Крајине од 1992. до 1995. године, сазнаје "Глас Српске" из извора блиских истрази.
Истрага против Дудаковића и његових сарадника покренута је још 2007. године, а на списку осумњичених налази се 21 име.
"Без обзира на досадашњу заштиту страних моћника, на чињеницу да је 90 одсто запослених у Тужилаштву БиХ против подизања оптужнице и на то што ће послије подношења тог оптужбеног налога доћи и до протеста у Федерацији БиХ, оптужница ће сигурно бити ускоро подигнута. Нико не може и не смије занемарити велику количину прикупљених чврстих доказа против Дудаковића", истиче извор "Гласа Српске".
Исти извор додаје да су докази којима располаже Тужилаштво БиХ толико јаки да би на поштеном суђењу Дудаковић добио доживотну робију.
До посљедњих доказа против Дудаковића Тужилаштво БиХ је дошло ове седмице, када су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ претресли бившу касарну "Орљани" у Бихаћу. Докази о ратним злочинима Петог корпуса такозване Армије БиХ пронађени су и током недавне ексхумације осам тијела српских војника у кругу касарне "Адил Бешић" у Бихаћу, на којим се види да су им руке биле везане бодљикавом жицом.
О Дудаковићевој одговорности за ратне злочине свједоче и снимци на којима се види како наређује ликвидацију заробљеника и паљење српских села. Власти Републике Српске су још 2006. године поднијеле кривичну пријаву против Дудаковића за ратне злочине над Србима, али је он до данас на слободи.
Поред Дудаковића, оптужница би требало да буде подигнута против команданта 502. бригаде такозване Армије БиХ Хамдије Абдића званог Тигар, команданта 517. бригаде Ибрахима Надаревића и командира извиђачко-диверзантског вода 517. бригаде "Апачи" Хасана Хаџалића.

 

Извор: срна