У ПОНЕДЈЕЉАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ 16 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА

0018NJEGOVIC_PHOTOGRAPHY.JPGr.JPG

БАЊАЛУКА, 7. ОКТОБРА /СРНА/ - Шестнаеста годишњица страдања Срба у западној Крајини биће обиљежена у понедјељак, 10. октобра, у Мркоњић Граду, најављено је данас на конференцији за новинаре Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да за 117 дана, колико је Хрватска војска у садејству са Армијом БиХ држала под окупацијом највећи дио западнокрајишких општина, протјерано 120 000 људи, убијено 1 700 цивила и војника, те да је до сада ексхумирано 1 214 тијела а да се трага за још 421 несталих.

Он је навео да је у том периоду начињена и огромна материјална штета која се процјењује на 680 милиона КМ, а у којој је запаљено 2 308 стамбених објеката а 3 000 онеспособљено.

"За овај тешки злочин нико од оних који потичу из БиХ није још процесуиран, нити проглашен кривим, осим неколико команданата хрватске војске чије су јединице, предвођене Антом Готовином, учествовале у овим операцијама", рекао је Ђокић.

Он је истакао да се обиљежавањем овог догађаја жели затражити правда којом ће одговорни за овај злочин бити процесуирани како пред Хашким трибуналом тако и пред правосудним институцијама БиХ.

Ђокић је упозорио да се непроцесуирањем одговорних настоји одржати стерилна слика рата у БиХ у којој се српска страна жели прогласити одговорном за рат и злочине.

Предсједник Центра за истрживање ратних злочина РС Јанко Велимировић подсјетио је да се овај злочин догодио у јесен 1995. године као "завршни дио операције Хрватске војске, у садејству са Петим корпусом Армије БиХ, а под покровитељством америчких НАТО снага", под називом "Јужни потез"

"Има симболичних почетака процесуирања у Хрватској, али њима нису обухваћени кључни фактори који су командовали и водили ову операцију", рекао је Велимировић.

Он је нагласио да је на подручју Миркоњић Града пронађена масовна гробница са 181 тијелом, од којих је 42 цивила, 131 војник, три полицајца а пет њих је још неидентификовано.

Обиљеважање шеснаесте годишњице страдања Срба на подручју Западне Крајине у Мркоњић Граду почеће у 11.00 часова парастосом и полагањем цвијећа на Спомен обиљежју масовне гробнице - Градско гробље.

Након тога, у 12.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на централном спомен обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, а затим, у 12.30 часова обраћање званичника и културно умјетнички програм у Дому културе.

 

Извор: срна