fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Велика Госпа нестала у пламену

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/velika-gospa-hram.jpg

Прошло  је 26 године како је у ноћи између 23 и 24 октобра 1991. године изгорела црква Успења Пресвете Богородице  у Доњој Рашеници, у народу познатија  као Велика Госпа. Недалеко од Грубишног Поља на брду између Рашенице и Ивановог села, поред гробља  стајала је црква која је саграђена 1709. године  и по предању је саградио капетан Радојчић.  Била је једна од четири  дрвене цркве које су преживеле 1941. годину, али не и 1991. Непозната  рука запалила је храм који је изгорео до темеља  иако је  био споменик нулте категорије и под заштитом Унеска.

Црква Успења Пресвете Богородице,  иако  скромних димензија (15 х 9,30 м) била је највећа по величини међу осталим црквама брвнарама  Билогорског  краја.  Била је изграђена од дијагонално постављених храстових греда са набојем од глине и плетером од леске као једнобродна грађевина са олтарском апсидом у облику необичне четворостране призме. Око целе цркве пружала се карактеристична надстрешница од шиндре по којој се ова црква одмах препознавала.  Високи,  дрвенорезбарени иконостас непознатог аутора био је израђен  за ову цркву. Укупно 54 иконе осликао  је молер Трифон 1798. године.

Обнова  ове цркве започета је средином априла 1991. године  под надзором завода за заштиту споменика културе из Осјека. Храм је потпуно обновљен како је и било предвиђено пројектом реконструкције. Темељи су избетонирани, зидови цркве санирани и окречени, направљени нови прозори и врата а шиндом је прекривен кров.

Очигледно да  је и обнова  некоме сметала, па је током саме обнове средином месеца јула,  у вечерњим часовима неко  намерно запалио инвентар који је раније изнет из цркве и сложен у дворишту, рачунајући да ће пламен захватити и саму цркву. Тада је пожар угасило локално ватрогасно друштво.  Починиоци  нису пронађени.

Црква  није уништена током ратних дејстава. Да ли је прво опљачкана а потом и запаљена да би се сакрили трагови  остаће непознаница.  Можда прелепе иконе из цркве у Рашеници још увек негде постоје. Питање је да ли постоје и трагови до њих.

Синиша Радојчић

Везане виjести:

ХРИСТОВЕ РЕЧИ ОПОМИЊУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: