fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/bljesak1.jpg

У Градишци ће 1. маjа бити обиљежено 19 година од страдања Срба и њиховог протjеривања са простора Западне Славониjе у операциjи хрватске воjске и полициjе „Бљесак“.

Обиљежавање годишњице организуjу Удружење Срба протjераних из Западне Славониjе, општина Градишка и Српска православна црква. 

У четвртак, 1. маjа, у 9.30 часова у цркви Пресвете Богородице у Градишци биће служен парастос за насрадале.

Из Удружења jе саопштено да jе за 10.45 часова планирано обраћање предсjедника Републике Српске Милорада Додика и полагање виjенаца на спомен-плочу испред цркве Пресвете Богородице у Градишци.

Програмом jе у 11.00 часова предвиђено да колона окупљених прошета до средине моста и да се у знак сjећања на страдале спусте виjенци у риjеку.

У операциjи „Бљесак“ Хрватска jе довршила етничко чишћење у коjем jе, почев од 1991. године, из Западне Славониjе протjерано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном стариjих људи.

Хрватске воjне и полициjске снаге извршиле су агресиjу на Западну Славониjу 1. и 2. маjа 1995. године, када jе ова област била зона под заштитом УН – такозвани сектор „Запад“, а српско становништво jе затечено на спавању.

Умjесто да сприjече агресиjу, заштитне снаге УН, коjе су на вриjеме упозорили хрватски генерали, повукле су се на безбjедна мjеста.

Народ западне Славониjе кренуо jе у егзодус спасаваjући животе, а на путу према „мосту спаса“ преко риjеке Саве, коjи води у Републику Српску, колоне српских избjеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снаjперски меци. Рањеници су гажени тенковским гусjеницама или убиjани ножевима.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, у „Бљеску“ jе убиjено или нестало 283 Срба, међу коjима 57 жена и деветоро дjеце до 14 година.

За злочине почињене над Србима у Западноj Славониjи, коjа jе била под заштитом УН, нико ниjе оптужен ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: