fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Протим заборава и прекрајања историје

ljuba-otvara-sto

Округли сто на тему етничког чишћења и геноцида над српским становништвом у Западноj Славониjи у организациjи Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славониjе одржан jе 30.септембра у дому РВИ у Београду.

Скупу су присуствовали: Божидар Поповић, испред Комисиjе за нестала лица Владе Републике Србиjе, Смиља Тишма, члан Удружења за испитивање злочина у Другом светском рату,  маjор Ђорђе Калањ, испред Министарства одбране, Милан Бекан, истражни судиjа испред Министарства правде, Даниjел Миланковић, представник Веритаса, Миодраг Линта, представник СДФ и Жељко Васиљевић и Небоjша Орловић,  из Покрета ветерана Србиjе.

После уводне речи Љубе Шућур,  председнице Удружења, коjа се захвалила свима коjи су се одазвали позиву да учествуjу на овом скупу, посебно истичући спремност Удружења ветерана ратова 1991-1999. да уступе простор за његово одржавање, искусни ветеран Жељко Васиљевић jе потврдио да ће њихова врата увек бити отворена за чланове Удружења jер, докле год они постоjе и раде на откривању истине, мртав ратник ниjе заборављен,  а све те жртве нису биле узалудне.

Јовица Продановић, потпредседник Удружења jе дао приказ првог етничког чишћења 1991.године на подручjу пожешке котлине, уз страдање народа и уништавање села, док се Смиља Тишма  осврнула на прекраjање историjе Другог светског рата и увођење неких, нових датума, коjи нису утемељени у памћењу жртава тога рата и њихових потомака. Посебно jе било значаjно што су овом скупу присуствовале Смиља Тишма и Бригита Кнежевић, испред Удружења логораша из логора Јасеновац и Стара Градишка.

У Западноj Славониjи жртве нису били само они, коjи су бранили своjа огњишта, већ и припадници регуларне воjске ЈНА и српски добровољци, углавном радикали, од коjих су многи дали животе за Западну Славониjу.  Стога jе, посебно емотивно, била поздрављена Слободанка Колџић, чиjи jе брат, као припадник воjске страдао У Западноj Славониjи, а она jе рекла да jе посебно везана за ово подручjе и људе из њега, од  времена када jе њен брат отишао и остао на том ратишту.

У даљоj расправи истакнуто jе да се годинама манипулисало догађаjима и жртвама , али да jе историjа показала да ништа, што почива на негативностима и тлачењу не опстаjе, као и да се истина не носи у гроб. Стога се логичне ствари мораjу сагледавати  и прихватити, онакве какве jесу и, што jе наjважниjе, мора се борити за њих

Закључак и порука чланова Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славониjе са овога скупа jе: нико нас неће натерати да из своjих душа избацимо стазе детињства, прве љубави и радости , све оно што нас везуjе за људе и Западну Славониjу.

Извор: www.zapadnaslavonija.rs

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: