fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ СРПСКЕ ЂАКЕ ИЗ ШАРГОВЦА И ИЗЛОЖБА У МОТИКАМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/sargovac---skola.jpg

Служењем парастоса и одржавањем Историjског часа данас су у Основноj школи „Ђура Јакшић“ у бањалучком насељу Шарговац обиљежене 72 године од страдања 52 ученика ове школе, коjе су убиле усташе на данашњи дан 1942. године.

Предсjедник Народне скупштине Републике Српске Игор Радоjичић поручио jе да jе од велике важности да сви грађани промишљаjу и чине све да се овакве ствари никада и нигдjе више не понове.

„У томе jе одговорност и данашњих људи да у тешким глобалним временима у коjима нема много правде у савременом свиjету препознаjу како и на коjи начин да видимо своj интерес и да не подлегнемо нечему што би нас могло водити ка новим проблемима и националним искушењима“, рекао jе Радоjичић новинарима, након што jе присуствовао обиљежавању.

Радоjичић jе подсjетио да се данас обиљежава 72 године од страшног злочина коjи се десио на подручjу Шарговца, додаjући да jе, поред стотина других, овдjе убиjено 52 дjеце искључиво због своjе националне и вjерске припадности.

Министар просвjете и културе Српске Горан Мутабџиjа рекао jе новинарима да jе овдjе почињен страшан злочин над дjецом само зато што су били Срби.

„Овопокреће читав низ  питања преиспитивања, приjе свега, садржаjа дешавања у савременоj српскоj историjи 20. виjека и страдања српског народа и врло осjетљивом сегменту коjи се тиче страдања дjеце“, истакао jе Мутабџиjа.

Мутабџиjа jе рекао да се мора видjети како да се то презентуjе у наставним садржаjима, а да не буде протумачено на нежељен начин, закључивши да се мора отворено рећи шта се дешавало и да то буде дио онога што ће подсjећати све на оваj злочин.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао jе новинарима да jе приjе 72 године овдjе уморено 52 дjеце само зато што нису припадали оном народу из коjих су потицали њихови егзекутори.

„Ова дjеца су апсолутно била невина и то jош jедном показуjе да овакав злочин нити може имати оправдања нити разлоге, а никако се не смиjе заборавити. Тешко га jе и опростити, без обзира што jе хришћански праштати“, истакао jе Гаврановић.

Он jе закључио да jе оваj историjски час вриjеме подсjећања на невине жртве усташког страшног злочина, коjи jе незапамћен на овим просторима, али и опомена свима да се мораjу васпитавати генерациjе коjе неће бити спремне да чине такве злочине.

Обиљежавању су присуствовали представници Републичке и градске организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила града Бањалуке, вршилац дужности директора Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић, наставници, ђаци ове школе и многоброjни грађани Бањалуке.

Изложбена поставка - МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО

Данас jе у просториjама мjесне заjеднице у Мотикама, у 14 часова, отворена и изложбена поставка – МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО – Покољ Срба у селима Дракулић, Мотике и Шарговац 7. фебруара 1942. Трудом ентузиjаста – потомака жртава и материjалом из приватних и Архива РС приказан jе контекст и садржаj злочина коjи се не смиjе заборавити. Изложба коjа садржи низ историjских докумената и фотографиjа ће бити отворена од 7. до 27. фебруара 2014.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба бањалучких насеља Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на наjмонструозниjи начин побиле више од 2.300 Срба, међу коjима jе било 551 диjете. Међу убиjеним на звjерски начин, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.

Извор: srna

Везане виjести:

Дракулић, Шарговац и Мотике

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: