fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СПОМЕН-ПЛОЧА КАО ЗНАК СЈЕЋАЊА НА 52 УЧЕНИКА

Spomen_ploca_u_skoli_Djura_Jaksic
Спомен плоча у школи Ђура Јакшић

У Основноj школи „Ђура Јакшић“ у бањалучком насељу Српски Милановац данас jе подигнута и освештана спомен-плоча као знак сjећања на 52 ученика ове школе коjа су настрадала у усташком покољу коjи се догодио на данашњи дан 1942. године.

Освештање спомен-плоче обавили су свештеници бањалучке Епархиjе, након чега су ученици ове школе упалили свиjеће и положили цвиjеће.

Министар просвjете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао jе новинарима да ни након 70 година оваj крвави догађаj ниjе изгубио на значаjу у тоj бесконачноj димензиjи нељудског и нехуманог.

„Усташе, коjе су починиле страшан злочин 7. фебруара 1942. године – то су људи коjи су на дну jазбине нељудског, нехуманог и нечовjечног, jер ако растужите jедно диjете ви сте сигурно злочинац“, рекао jе Касиповић.

Он jе истакао да не зна како назвати људе коjи су спремни да убиjу дjецу, осим рећи да су производили и реализовали фашизоидну идеjу искорjењивања jедног читавог народа.

Директор Основне школе „Ђура Јакшић“ у бањалучком насељу Српски Милановац Дарко Томић рекао jе новинарима да jе у Архиву Републике Српске пронађен дневник у коме пише да су православна дjеца умрла, иако су усташе тог 7. фебруара 1942. године српску дjецу побиле исти дан када се десио злочин у Дракулићу.

Књижевник и професор Тихомир Леваjац, коjи jе о овом страшном злочину написао причу под називом „Прича коjа лута свиjетом“ преведену на 17 свjетских jезика, рекао jе новинарима да jе у овоj причи све што jе написано истинито.

„Истина jе да папа Јован Павле Други 2003. године дошао у Католички самостан Петрићевац да Ивана Мерца прогласи блаженим. Истина jе да jе на том мjесту 6. фебруара 1942. године одржан састанак на коме jе оваj злочин планиран“, каже Леваjац.

Он jе рекао да папа Јован Павле Други никада ниjе нашао за сходно да приликом посjете Бањалуци дође у ову школу и у Дракулић, те да се поклони невино страдалим Србима у усташком покољу 1942. године.

„Усташе су упале у школу у коjоj jе била учитељица Добрила Мартиновић и од ње тражиле да одвоjи православну од католичке дjеце и ту су побили 52 дjеце – на степеницама, по ходнику и клупама школе“, истакао jе Леваjац.

Он jе рекао да jе истина да су учитељицу затим усташе натjерале да у дневнику своjом руком напише поред имена сваког дjетета да jе умрло 7. фебруара 1942. године.

„Након завршетка Другог свjетског рата учитељица jе премjештена на друго мjесто да предаjе, како не би о том злочину причала“, навео jе Леваjац, закључуjући да jе учитељица касниjе преиспитивала своjу савjест што jе написала да су дjеца умрла , умjесто да су побиjена.

Недељко Митровић, потомак породице страдалих Срба у Дракулићу 1942. године рекао jе Срни да ће код Школског одбора покренути инициjативу да ова школа промиjени назив у „7. фебруар 1942. године“.

Подизању и освештењу спомен-плоче присуствовали су представници Републичке и Градске организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке, просвjетни радници, директори школа , ученици , мjештани Српског Милановца и околних насеља.

Spomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićKasipovic na pomenu u OS Djura Jaksic.jpg

 

Извор: srna

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Плочу треба променити и написати лепо на њој да ученици нису умрли него побијени, и ко је учинио тај злочин. овако испада да је била „епидемија“ у школи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: