fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

РУСКИ ИСТОРИЧАР У СРПСКОЈ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ЈАДОВНО 1941.“

kiril_feferman

Руски | English | Deutsch

Од  23-25 јуна ​​у Бањалуци, главном граду Републике Српске, која се налази у саставу Босне и Херцеговине, одржана је Прва међународна конференција „Јадовно, 1941.“, на којој је учествовао представник Холокауст центра, др Кирил Феферман. Назив конференције упућује на читаву групу логора који су се налазили на територији данашње Хрватске. Створио их је у априлу и мају 1941.године пронацистички режим усташа, хрватског улктранационалистичког покрета, под чијом контролом су се нашле територије данашње Хрватске и Босне и Херцеговине. У овим логорима је нова држава, која је добила назив Независна Држава Хрватска (НДХ),  уништила на хиљаде Јевреја и Срба. Уништавање је трајало до средине августа 1941.године, када ју је Италија која је претендовала на територије НДХ, присилила да евакуише своје трупе са подручја Јадовна и затвори ове логоре.

Конференција је окупила истакнуте научнике из Србије, Русије, Израела, САД и Италије. Др Феферман је представио рад:

„Сличности и разлике у нацистичким политикама ‘завади па владај’ у СССР и Југославији 1941. године“

са посебним освртом на сличности  немачких политика у односу на јеврејско питање. После конференције, учесници су се придружили спомен церемонији одржаној на месту на коме се налазио логор Јадовно, током које је председник Србије открио споменик жртвама Јадовна.
За Русију су и сама конференција, и каснији меморијални догађај у Јадовном од посебног интереса, јер их је организовала невладина организација, Удружење грађана „Јадовно 1941.“, на чијем челу се не налази професионални историчар и државни службеник, већ веома предузимљиви човек, стоматолог по образовању, Душан Басташић. Он и организација коју је створио, успели су да одрже ову конференцију и меморијални догађај, коме је присуствовао председник Србије (док је прошле године овде био председник Хрватске). Још једна важна карактеристика ове конференције је било то што су на њој у својству научника учествовали и јерарси Српске православне цркве.
Дана 29. јуна, др Кирил Феферман је одржао предавање на Институту за савремену историју у Београду, водећој српској научној институцији за историју 20.века, представио рад Холокауст центра и посетио Музеј жртава генцида, са којим је постигнут  принципијелни договор о сарадњи у низу области. Следећег дана, др Феферман је одржао предавање у Јеврејској општини у Београду, и упознао присутне са деловањем руског Холокауст центра.

http://www.holocf.ru/news/567

первая международная конференция «Ядовно, 1941»

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: