fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОМЕН ЖРТВАМА УСТАША У ГАРАВИЦАМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/garavice/garavice_03.jpg

У Гаравицама код Бихаћа, у суботу (3.08.2013.),  одржан jе  помен поводом 72 година од страдања више од 14.000 Срба, Јевреjа и Рома тог краjа, коjе су побиле усташе. Служен jе парастос и положени су виjенци, а помену jе присуствовао и потпредсjедник Републике Српске Емил Влаjки.  

Предсjедник Завичаjног удружења „Уна“ Бошко Стоjисављевић рекао jе да се велики покољ у Гаравицама догодио од 28. jула до 4. августа 1941. године када су усташе побиле око 10.000 цивила. 

„Убиjање jе било свакодневно, а људи су спаљивани у кућама, шталама, бацани су у jаме и бездане. Већина жртава затварана jе у Бихаћку кулу гдjе су пребиjани и звjерски мучени, након чега су одвожени на стратишта“, истакао jе Стоjисављевић. 

Према његовим риjечима, тачан броj настрадалих у Гаравицама никад ниjе утврђен, али jе, према британским изворима, за само три мjесеца убиjено 14.500 људи, што ово стратиште ставља на друго мjесто у БиХ по броjу жртава у Другом свjетском рату. 

Извор: срна

Везане виjести:

ГАРАВИЦЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: