fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Насиље над успоменама и повијешћу

Градско виjеће забранило jе одржавање комеморациjа жртвама усташког режима испред Спомен дома у Глини

                                                                                                          https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/glina/spmen_dogm_glina.jpg
Као што се већ дуже времена очекивало и наjављивало, већина виjећника Градског виjећа у Глини jе на jучер одржаноj сjедници усвоjила Одлуку о утврђивању мjеста полагања виjенаца, цвиjећа и паљењу свиjећа на подручjу тог мjеста. Тиме jе службено онемогућено одавање почасти српским жртвама масакрираним у глинскоj православноj цркви и на другим локациjама око Глине краjем jула и почетком августа 1941. године. Наиме, одлука се односи и на Спомен дом, односно Хрватски дом, како jе назван након воjно-редарствене акциjе Олуjа, коjи jе саграђен на мjесту цркве у коjоj jе заклано преко хиљаду Срба с Баниjе и Кордуна. Истом одлуком утврђено jе да се осим гробља комеморациjе убудуће могу одржавати jедино испред крижа католичке Цркве св. Ивана Непомука. Подсjетимо, та jе црква минирана током задњег рата, при чему нису забиљежена страдања.

Од укупно 15 виjећника, за ову одлуку jе гласало њих десет из редова десних странака, против jе било двоjе српских виjећника из СДСС-а и ДПС-а, док jе троjе осталих виjећника остало суздржано.

– Некима смета што се у Глини обиљежава страдање Срба испред Спомен дома, односно комеморациjа коjу су задњих година организирали Српско народно виjеће, СДСС, градско Виjеће српске националне мањине, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Доцумента и друге невладине организациjе – изjавио jе за ‘Новости’ замjеник градоначелника Ђуро Стоjић, коjи истиче да се таквом одлуком жели сакрити истина и уклонити сjећање на страдање невиног народа.

– По тоj одлуци испада да ако желимо обиљежити 29. jула, датум кад jе започео покољ у глинскоj цркви, требамо доћи на одлуком дозвољено црквиште и положити виjенац на ћирилици уз присуство православног свештеника jер jе то обред на коjи имамо право. Нитко од виjећника ниjе ми одговорио хоће ли се такав поступак протумачити као провокациjа – рекао jе Стоjић.

Стоjић се запитао и на коjи ће се начин комеморирати успомена на борце Седме баниjске ударне дивизиjе, чиjи jе споменик срушен, као и сви остали антифашистички споменици.
Саша Милошевић, замjеник предсjедника СНВ, нагласио jе да jе одлука глинског Градског виjећа бешћутна.
– Власт коjа забрањуjе комеморирање на мjесту тако страшнога, непорецивог злочина не заслужуjе повjерење и сурадњу, већ наjоштриjу осуду и хитан одлазак. Српске организациjе и Антифашистичка лига ће сасвим сигурно наставити комеморирања на мjесту испред некадашње српско-православне цркве, мjесту наjвећег усташког злочина изван сустава концентрациjских логора – рекао jе Милошевић.

Но то ниjе све. Осим што градске власти на челу с градоначелником Миланом Бакшићем редовно одбиjаjу инициjативе за обнову спомен обиљежjа и враћање изворног имена дома, предсjедник ХДЗ-а Иво Жинић, коjи jе и кандидат за новог жупана Сисачко-мославачке жупаниjе, у марту jе jавно изjавио ће у догледно вриjеме иницирати одржавање научног скупа (?!) коjи ће имати за циљ да докаже како се на том мjесту ниjе догодио никакав злочин.
Нема сумње да овом одлуком комеморирање жртвама усташког геноцида престаjе бити само градски проблем, већ постаjе проблем свих антифашистичких снага у Хрватскоj, због чега се ускоро могу очекивати даљње реакциjе.

 

Извор: Portal novosti

 

Везане виjести:

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje  – Jadovno 1941.

Глина – Jadovno 1941.

Парастос за српске жртве усташког масакра у глинскоj цркви

Љубан Једнак: Говорило ми jе нешто да ћу остат’ жив

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: