fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Грубишном Пољу комеморација, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/grubisno/ploca-crkva-gpolje.jpg

Завичаjно удружење „Билогора“ из Београда,
обавjештава да ће се комеморациjа, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора, одржати у Грубишном Пољу у суботу 26. априла са почетком у 13. часова.

Поштовани приjатељи!

Комеморациjа, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора, коjе су похапшене 26. и 27. априла 1941.
године у Грубишном Пољу и околним билогорском селима, те марвеним вагонима отпремљени у мученичку смрт, одржаће се 26. априла ове године.

Парастос ће бити служен у 13 часова у цркви Св. Георгиjа у Грубишном Пољу. Послиjе тога одржаће се Помен, упалити свиjеће и положити цвиjеће
на бившоj жељезничкоj станици где jе до 1991. године, педесет година,
стаjала Спомен‐плоча везана за таj догађаj. Разбили су jе вандали – наводни антифашисти произашли из тзв. Домовинског рата.

Шестогодишња настоjања Српског националног виjећа у Хрватскоj на челу са Милорадом Пуповцом да се плоча обнови нису успjела. Завичаjно удружење „Билогора“ дало им jе све потребне документе о разбиjеноj плочи коjи су од нас тражени (оригиналне фотографиjе, димензиjе, локациjу на жељезничкоj станици и реплику плоче).

Сваке године благовремено смо подсjећали СНВ и обратили се и локалноj управи града Грубишно Поље, али без успjеха. Свjесни смо данас слабости, немоћи СНВ и односа хрватских (анти)фашиста према 2694 српске жртве Билогоре чиjа су Спомен обиљежjа на злочине хрватских усташа 1941. сва порушена, поразбиjана и минирана.

Нама данас jедино преостаjе да гаjимо сjећање и пиjетет према тим нашим страдалим прецима и да одлазимо на та стратишта. То jе наше неприкосновено право и потреба. Редовито се укључуjемо у протокол обреда коjи организира СВН и ВСНМ Билогорско ‐ Бjеловарске жупаниjе. Тако jе и оваj пута. Потомцима жртава савjетуjемо да се међусобно договоре о
одласку са приjатељима и рођацима уз партиципациjу горива и цестарине. Они
коjи су одлучили да иду а не могу користити оваj начин нека се jаве на телефон 011/2695605/ локал 510 или 064/1013322, Др. Милан Басташић, да покушамо на
други начин.

Исто тако молимо у име Управног одбора „Билогоре“, да нам се jави добротвор, потомак жртава коjи има возило са више сjедала, да уз партиципациjу трошкова
одвезе оне коjи желе ићи, а немаjу другу могућност. У овом возилу би ишао и
члан Управног одбора. Молимо власника возила да се jави на наведене телефоне до
24. априла. До тога термина да нам се jаве и потенциjални кандидати за таj
превоз и они коjи иду своjим возилима. Лиjепо би било да нас се „пред
црквом“ 26. нађе што више.

 

За Завичаjно удружење „Билогора“:

Ранко Раделић, ген. Секретар                              

др Милан Басташић, предсjедник

 

Везане виjести:

​Грубишно Поље – Стратиште НДХ 

 

Преузмите позив у ПДФ формату (530 kB)

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: