Nikola Kobac: I ja sam za dom spreman, na drugi način - ako mi ga vratite

Ћирилица

Hrvatska država je u nekoliko prethodnih ratova, svu moju rodbinu pobila, protjerala, raselila ili je ista umrla poslije „Oluje“ u Hrvatskoj te je moj status u BIH onako, onako…

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/nikola-kobac.jpg

 

 

1. VLADI REPUBLIKE HRVATSKE
2. VLADI REPUBLIKE SRBIJE
3. VLADI REPUBLIKE SRPSKE
4. VISOKOM PREDSTAVNIKU U BIH
5. PREDSJEDNIKU SNV U ZAGREBU
6. DEMOKRATSKIM AMBASADAMA
7. PODŽUPANU Sisačko moslavačke županije, g. B. Rkmanu
8. Službi za gospodarstvo, Odjelu za stambeno zbrinjavanje… Petrinja
8. SVEKOLIKOJ JAVNOSTI

Poštovani predsjednici, predstavnici, ambasadori, draga demokratijo!

Svjestan toga da je ovo još jedno moje „nijemo“ pismo, ipak ga pišem i Vama šaljem.

Moram, pa moram.

Ne mogu ćutati zbog nepravde, pa bar ovaj usamljen glas ostao.
Da li je najbolje da izbjegli Srbi (i ja sa njima) iz Hrvatske čekaju ovozemaljsko zbrinjavanje ili (prevedeno na jezik smrtnika) zbrinjavanje pod zemljom?

Da li nam je to jedini put i mjesto na kome ćemo biti za stalno zbrinuti? 
Da li će se Država Hrvatska poslije toga posvetiti svojim drugim, „ozbiljnijim“ poslovima i ozbiljnim „zbrinjavanjima“?

Nakon godina nećkanja, početkom 2013 godine, posjetih Službu za gospodarstvo, Odjela za stambeno zbrinjavanje, promet i poljoprivredu u Petrinji, baš na dan oslobađajuće presude Vašim i „našim“ generalima Gotovini i Markaču. Ljubazna službenica me upozna sa procedurom podnošenja Zahtjeva za „stambeno zbrinjavanje“ za „područja posebne društvene skrbi“ i u ruke mi tutnu listu na kojoj su navedeni svi dokumenti koji se prilažu uz Zahtjev ili Zamolbu.

Nabrajam taksatativno:
• Osobne iskaznice za punoljetne (taj sam kada je u pitanju vrijeme provedeno u izbjeglištvu). Ako nije vidljiv JMBG potrebno je uz osobnu iskaznicu priložiti domovnicu s vidljivim JMBG ili uvjerenje o MB iz policije. (Moj JMBG je vidljiv ali izgleda nisam – ja.)
• Domovnica za maloljetne (Nemam takvih. Imam maloumnih)
• Građevinska dozvola. U slučaju da ne postoji potrebno je priložiti potvrdu iz Ureda za prostorno uređenje da je gradilište/kuća u građevinskoj (valjda popaljenoj trebalo je) zoni.
• Uvjerenje o kućnom broju
• Ugovor o kupnji (zamjeni BIH – RH, darovanju, kreditu)
• Rješenje o naslijeđivanju
• Vlasnički list
• Položajni nacrt i
• Potvrdu o identifikaciji katastarskih čestica

Dalje na ovom papiru piše: „Podnositelj zahtjeva za sebe i svoje članove obitelji (punoljetne i maloljetne) uz zamolbu (moliš da ti se vrati tvoje) treba priložiti iz mjesta prebivališta, bivših prebivališta (RH, BIH ili druga država nastala raspadom SFRJ) i drugih država u kojima boravite slijedeće dokumente:

• Uvjerenje o prebivalištu na području Republike Hrvatske za sve članove iz zahtjeva/zamolbe
• Uvjerenje o evidentiranim prebivalištima iz BIH ili drugim državama nastalih raspadom SFRJ.
• Uvjerenje (ako niste posjednik nekretnine) ili posjedovni list sve imovine (za posjednike nekretnina) iz Ureda katastra o posjedovanju stambenog objekta za sve članove iz Zahtjeva.
• Potvrdu (ako niste vlasnik nekretnine) ili ZK izvadak (sve imovine za vlasnika nekretnine) iz zemljišno-knjižnog odjela da ste upisani ili ne upisani kao vlasnici nekretnina za sve članove iz Zahtjeva.
• Ispis nadležne porezne uprave s podacima iz informacijskog sustava o evidentiranom i prijavljenom prometu nekretnina od 8. listopada 1991 godine za sve članove iz Zahtjeva.
• Potvrda nadležne općinske službe o stanju kuće – BIH
• Potvrda o nekažnjavanju

Ima toga još ali su to instrukcije tehničke prirode. Važno je da SVI DOKUMENTI MORAJU BITI ORGINALI – tako na kraju piše.
28.11. 2013 godine od Službe za gospodarstvo, Odjel za stambeno zbrinjavanje, promet i poljoprivredu od brojem 2176-03-03/07-13-2 dobiti ću pismo u kojem se od mene traži da shodno članku 37. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (NN broj 47/09) „odredim punomoćnika za primanje pisama“.

Naravno, naučen da poštujem Zakone i Države u datom mi roku obavještavam tražioca o adresi svoga opunomoćenika.

Zaključujem iz pisma broj gornji, da ova služba nema sredstava za slanje pošte u druge države dok je Država Hrvatska imala snage da svoje državljane, Srbe koji su živjeli u krajevima „pod posebnom državnom skrbi“ ISTJERA sa prostora i zemlje koja im je vijekovima pripadala i koje su vlasnici bili.

Očito Srbi iz Hrvatske moraju imati u Hrvatskoj opunomoćnika da bi se godišnji budžet ili proračun smanjio?
Bar za troškove slanja dokumenta nekadašnjim građanima Hrvatske?

Primjećujem da je sve u skladu sa Zakonom! 

Naravno, otjerani smo u skladu i sada nas treba vratiti u skladu sa Zakonom. (Kadija te tuži, kadija te sudi.)

02.01.2014 godine će me ista služba obavjestiti da mi je obaveza, ukoliko ne želim da budem „izbačen“ sa liste za stambeno zbrinjavanje dostaviti nove dokumente:
- Dokaz o nositelju stanarskog prava odnosno člana obiteljskog domaćinstva nosioca stanarskog prava (presudu o otkazu stanarskog prava, ugovor o najmu, rješenje o dodjeli stana na korištenje) s obzirom da ste zahtjevu priložili rješenje o utvrđivanju mjesečne stanarine odnosno odluku o dodjeli stana u kojoj se navodi dodjela kadrovskog stana te naknadna izrada ugovora s utvrđenim uvjetima korištenje stana.

Dakle, Služba pretpostavlja da smo mi Srbi iz Hrvatske a i ja među njima, tog avgusta 1995 godine za vrijeme dok nam je Republika Hrvatska za sretan put slala granate različitih kalibara iz različitih oružja i oruđa imali vremena da uredno spakujemo sve dokumente koje od nas sada tražite? 

Na žalost ja nisam. I sve moje je ostalo u stanu u koji se neko drugi uselio i koji je kasnije otkupio. Ne samo, raznorazna Rješenja već sve slike. Djeteta, svadbe, roditelja, sve uspomene, sve sitnice, namještaj, posuđe, gobleni, posteljina… sve, sve…
Od kuda da ja nađem sada te dokumente koji Službi nedostaju?
- Ovjerene Izjave podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva da nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću pogodnu za stanovanje u mjestima prebivališta (izjava u privitku). Dakle, sve ono što sam predočio ranije i poslao Službi od strane Institucija Republike Srpske odnosno BIH, sada ne vrijedi. (A i koštale su. I ovdje birokratija uzima danak u obliku taksa.)

Kako smatram da nisam iznad institucija, ovu Izjavu, pod cijenu da mi se ruka osuši, ne mogu potpisati. Niti bilo ko od mojih članova domaćinstva sve dok sam ja „gazda“. 
- izjavu i dokaz o statusu kojim ste regulirali trenutno prebivalište/boravište u Bosni i Hercegovini (kod rodbine, podstanar, ugovor o najmu, u vlastitoj imovini i sl.) te vlasnički list za imovinu u kojoj boravite.

Republika Hrvatska polazi od toga da sam ja trebao da 20 godina živim u izbjegličkom kampu o trošku nekoga, da nisam imao pravo da stvaram već pravo da i dalje selim – bježim i da taj kod koga sada živim mora imati vlasnički list.
Kako nisam ni slijepac ni invalid ja sam stvarao i nešto stekao. Ostvario sam pravo na to da je čitava Bosna i Hercegovina moja nova domovina u kojoj se slobodno krećem i ispovjedam vjeru pradjedovu. (Za razliku od Hrvatske). I zbog toga pod punom odgovornošću obraćam se Visokom predstavniku BiH i molim ga da mi izda vlasnički list na BiH gdje sada živim.

Podstanar jesam u svojoj savjesti, boravište imam u BiH, rodbine ovdje nemam (nikad je Srbi iz Hrvatske ovdje nisu ni imali). Hrvatska država je u nekoliko prethodnih ratova, svu moju rodbinu pobila, protjerala, raselila ili je ista umrla poslije „Oluje“ u Hrvatskoj te je moj status u BIH onako, onako…
Republika Hrvatska preko svojih Institucija nalazi za shodno da mi usput još jednom zaprijeti pa kaže:
- Ukoliko imenovani ne postupi po ovom zaključku i ne dostavi traženu dokumentaciju ovo javnopravno tijelo će zahtjev sukladno članku 47. stavak 4. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine broj 47/09) rješenjem odbiti.
Kako ne mislim dostaviti tražene ili uslovljene/uvjetovane dokumente molim Republiku Hrvatsku da me još jednom osudi na SMRT VJEŠENJEM. I da se presuda izvrši u stanu u kojem sam ostvario stanarsko pravo. (Lakše će mi biti, sam ću doći na dan izvršenja kazne).
Pri tome želim da se u moj stan poslije vješanja usele vile koje će pratiti aktuelnu politiku Hrvatske prema izbjeglim i raseljenim Srbima i „sukladno“ njihovim zaslugama istu blagosloviti.
Molio bi da vješanju prisustvuje gospodin Milorad Pupovac, zasigurno jedan od najzaslužnijih hrvatskih Srba za ostvarivanje imovinskih prava otjeranih građana Hrvatske i gospodin Miodrag Linta iz Perne, odnosno sada iz Skupštine Srbije. Ovaj drugi, a i prvi, kao plaćeni saradnici Vlade Hrvatske u ostvarivanju prava Srba iz Hrvatske na njihovo nestajanje. Dva Milorada!
Od danas više ne želim da me zbrinete! 

U mom kraju se zbrinjavala goveda, stoka, a ne ljudi. Molim da meni vratite ono što sam ja imao a da zbrinete pet krava, četvero krmaka, 28 kokošiju, dvije patke i jednog gusana koje je mati ostavila na dan napuštanje Hrvatske. Tačnije 6. avgusta 1995 godine. U selu Trepča, kbr. 28, opština Vrginmost.
Molim međunarodnu javnost da zbrine Hrvatsku! 

Ne bude li toga, Hrvatska će ponovo postati fašistička zemlje te će u nedostatku Srba prvi pogrom izvršiti na Hrvatima antifašistima. (Na to me pred nekoliko dana podsjeti slučaj Josipa Boljkovca).
Za to vrijeme ću ja i dalje stanovati u Bosni i Hercegovini, preko Une osluškivati je l’ počeo progon ostatka Srba, je l’ Tompson pjeva pjesme o Srbima ili se na nogometnim stadionima ori „za dom spremni“.

I ja sam za dom spreman, na drugi način - ako mi ga vratite. 

Nikola Kobac

 

Везане вијести:

Новогодишња честитка Србима из Хрватске за љето 13-2013.