fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

АМФИЛОХИЈЕ: ОВО ЈЕ ЋИРИЛИЧНИ НАРОД И ЋИРИЛИЧНА КУЛТУРА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/novosti/2014/amfilohije.jpg

ПОДГОРИЦА, 18. ОКТОБРА /СРНА/ – Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохиjе рекао jе у Подгорици да jе циљ тога што се догађа са српским jезиком у Црноj Гори од 2003. године, када jе на попису становништва уведена идентитетска одредница „црногорски jезик“, радикалан прекид културе.
„Црна Гора jе кроз сву историjу била ћирилична држава, ћирилични народ, ћирилична култура. Она од тада престаjе да то буде. То значи да jе дошло до радикалног прекида нашег jезика и нашег писма, а то значи до прекида наше културе“, рекао jе митрополит Амфилохиjе на научном скупу „Српски jезик и ћирилица – основе српског идентитета“, коjи jе организовао Српски национални савjет Црне Горе.
Он jе истакао да jе такав прекид уставно заживио. „Таj проjекат, остане ли такав, несумњиво има далекосежне посљедице. А његов циљ и jесте да се изврши промjена идентитета овог народа, звали ми њега овако или онако. Једно jе, међутим, сигурно: ово jе ћирилични народ и ћирилична култура“, поручио jе митрополит црногорско-приморски.
Он jе нагласио да се тим проjектом већ ствараjу генерациjе коjе прекидаjу континуитет са своjом духовношћу, културом и прошлошћу.
„Наjвjероватниjе jе нечиjи циљ да дође до стварања новог народа, новог jезика, новог писма, нове културе и новог идентитета. Било како било, таj идентитет више ниjе оно што jесте била Црна Гора и што jе у суштини и до данас“, истакао jе митрополит Амфилохиjе.
Он jе упозорио да ће будућа покољења, уколико се овако настави, изгубити своjе самосазнање и прекинути контакт са своjим свесловенским бићем, jер се у Црноj Гори уништава саборно памћење и прекида са свиме што jе створено у претходних 11 вjекова, од Светих Ћирила и Методиjа.
Поздрављаjући учеснике скупа, Митрополит Амфилохиjе jе изразио наду да ће оваj скуп доприниjети заустављању процеса губљења памћења, губитка себе и свога самосазнања.
„То jе у Европи и у савременом свиjету jединствено одрицање од себе самога, своjе памети и свога самосазнања. Надаjмо се да ће се то зауставити и да ћемо се вратити себи, своjоj памети, своjоj ћирилици и своме саборном jош неизгубљеном, али угроженом памћењу“, рекао jе митрополит Амфилохиjе.
Научни скуп „Српски jезик и ћирилица – основе српског идентитета“ завршен jе данас, а у његовом раду учествовали су стручњаци из области лингвистике и науке о књижевности, као и књижевници из Црне Горе, Србиjе и Републике Српске.
Током данашњег радног диjела говорили су и Миланка Бабић о статусу српског jезика у БиХ и Милош Ковачевић о актуелном стању српског jезика и ћирилице.
Организатори су наjавили да ће за неколико дана посебна радна група написати и декларациjу коjа ће бити упућена владама и jавности у Црноj Гори, Србиjи и Републици Српскоj.
 
везане виjести

https://jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/na-balkanu-raste-neootomanizam.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/zaboravili-zavetni-kamen.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/cirilica-u-nestajanju.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/cirilica-cir-na-dvanaestopalacnom-crevu-hrvatskih-sovinista.html

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: