fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

AP: Hrvatska guši ćirilicu

Američka agencija Asošiejted pres ocenjuje da jača ultradesnica u Hrvatskoj. Znakovi pored puta na srpskom ćiriličnom pismu su uništeni, a pravoslavne crkve vandalizovane grafitima sa simbolom ‘U’

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

EKSTREMNA desnica je u usponu u Hrvatskoj, dok se razočaranost u EU u najmlađoj članici evropskog bloka širi – ocenjuje američka agencija Asošiejted pres. Ističe se da je porast desnice u Hrvatskoj došao na najvišu tačku za proteklih 25 godina.

Znakovi pored puta na srpskom ćiriličnom pismu su uništeni, a pravoslavne crkve vandalizovane grafitima sa simbolom ‘U’, koji predstavlja ustaški režim za vreme Drugog svetskog rata, povezan sa nacističkim. Pojava ovakvih simbola, navodi AP, „možda nije iznenađenje u državi koja je tokom Drugog svetskog rata poslala na desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma u logore smrti“.

Podseća se da je posebno veče u kalendaru hrvatskog sporta, meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Italijom, bilo obeleženo pojavljivanjem „svastike“ na terenu „pred zaprepašćenim pogledom evropskih fudbalskih zvaničnika“. Ta „svastika“, koju je sprejom iscrtao vandal, postala je najočigledniji simbol porasta ultranacionalističkih osećanja najnovije članice EU“, piše AP.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I ROMA – Jadovno

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom, završi se

Dejan Jović: Hrvatska hoće teritorije ali ne i Srbe – Jadovno

DOKLE TAKO? – Sve komšije imaju sva prava u Srbiji, samo

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: